Våra medlemmars hållbarhetsinsatser behöver ges bättre förutsättningar att öka, i stället för att undermineras av ogenomtänkta policyförslag, skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF och Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
Mattias Göransson på Magasinet Filter har läst Chris van Tullekens omtalade bok om farorna med "ultraprocessad" mat. Göransson hittar väldigt många tveksamheter, både i van Tullekens bok och i vetenskapen som ligger till grund för NOVA-systemet och begreppet "ultraprocessat".
”Ukraina har stor potential att bidra till en mer konkurrenskraftig inre marknad”, säger Jimmy Sandell, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, till TN.
Livsmedelsavfallet från industrin motsvarar 29 kilo per person och år och utgör 25 procent av det totala livsmedelsavfallet. Detta enligt nya siffror från Naturvårdsverket, som förklarar att ökningen inte beror på ökat matsvinn utan en förändrad och EU-gemensam beräkningsmodell.
Som medlem i Livsmedelsföretagen har du tillgång till några av Sveriges främsta experter inom arbetsrätt, arbetsmiljö, livsmedelslagstiftning och medierådgivning.
Manifestet bygger på fem hållbarhetsåtaganden som Livsmedelsföretagens medlemmar kan ansluta sig till: fossilfri produktion och transport, halverat matsvinn, återvinningsbara förpackningar, goda leverantörsvillkor och effektivare vattenanvändning.
Livsmedelsföretagen har definierat fem särskilt viktiga områden inom mat och hälsa. Tillsammans beskriver de hur livsmedelsbranschen arbetar för att främja mer hälsosamma mat- och levnadsvanor för alla.
Går det att producera högkvalitativ mat till 10 miljarder människor på ett hållbart sätt? Frågar du oss är svaret tveklöst ja. Om svenska livsmedelsproducenter får rätt förutsättningar kan de visa resten av världen vägen till hållbar produktion.