fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Angående etylenoxid i fruktkärnmjöl

EU-ländernas livsmedelsmyndigheter har under den senaste månaden upptäckt och spårat vissa satser av fruktkärnmjöl som har visat sig vara kontaminerade med det förbjudna ämnet etylenoxid. Livsmedelsverket poängterar i ett pressmeddelande att etylenoxid inte är akut giftigt i de små mängder det är fråga om här.

EU-ländernas livsmedelsmyndigheter har under den senaste månaden upptäckt och spårat vissa satser av fruktkärnmjöl som har visat sig vara kontaminerade med det förbjudna ämnet etylenoxid. Fruktkärnmjöl är en livsmedelstillsats som används som ett stabiliserings- och förtjockningsmedel. Föroreningen har troligen uppstått som följd av bekämpningsmedelsanvändning i producentländer utanför EU.

Svenska inköpare av de berörda satserna har informerats och produkter som innehåller dessa kontaminerade satser stoppas från försäljning och återkallas, oavsett hur liten mängd kontamination det handlar om. Livsmedelsverket poängterar i ett pressmeddelande att etylenoxid inte är akut giftigt i de små mängder det är fråga om här. Som en säkerhetsåtgärd har man inom EU ändå kommit överens om att återkallelser ska ske.

Relaterade länkar

Nicklas Amelin EU-expert +46-8-762 65 18+46-70-329 60 80

Nicklas arbetar med EU-lagstiftning inom livsmedelsområdet och bevakar även EU-samarbete i livsmedelsfrågor där det ännu inte finns gemensam lagstiftning, t ex inom mat och hälsa. Nicklas arbetar i stor utsträckning på plats i Bryssel och där är han bl a aktiv inom vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope där han är ordförande för Food and Consumer Policy Committee. Nicklas har tidigare arbetat på regeringskansliet och på EU-kommissionen i Bryssel.

Jeanette Fors-Andrée Kriskommunikationsexpert 070-893 50 07

Jeanette arbetar som krishanterare och medierådgivare. Hon lotsar livsmedelsföretag genom potentiella förtroendekriser och förhindrar eller dämpar mediedrev. Det innebär bland annat fri rådgivning för medlemmar, och Jeanette fungerar då som strategiskt och operativt stöd för ledningsgrupper och krisgrupper. Hon tar även fram strategier för kris- och mediehantering och medietränar talespersoner för att säkerställa hållbara budskap och argument. Jeanette har över 14 års erfarenhet av kriskommunikation och mediehantering.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy