fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LIVSMEDEL OCH LAGSTIFTNING

Avgift införs från 1 juni för att ansöka om skyddade beteckningar

Från och med den 1 juni 2021 kommer Livsmedelsverket att ta ut avgifter för handläggningen av ansökan om registrering av skyddade (bl a geografiska) beteckningar och för samrådsbegäran om status för nytt livsmedel. De företag som planerar att skicka in en ansökan behöver därför göra detta senast den 31 maj om man inte ska behöva betala avgiften.

Livsmedelsföretagen beklagar att avgiften införs. Vi har i remissvar framfört att det vore mycket olyckligt att i dagsläget börja ta ut en avgift för att ansöka om skyddade beteckningar eftersom regeringen önskar öka användandet av dessa EU-skydd för att svenska företag ska kunna dra nytta av de fördelar som finns. Jordbruksverket har tidigare i år beslutat om att ett projekt med stöd att skriva ansökan korrekt ska fortsätta vilket gör att förutsättningar funnits för ett ökat intresse för skydden. En avgift för ansökan motverkar målet att öka livsmedelsexporten, och kan vara ett stort hinder för bl a småföretag.

Länk till Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/produktion-av-livsmedel/nyheter-for-livsmedelsforetag/livsmedelsverket-infor-tva-nya-avgifter?ll=1

Länk till vår egen nyhet tidigare i år: https://www.livsmedelsforetagen.se/fa-hjalp-med-att-ansoka-om-geografisk-beteckning-som-kan-oka-din-forsaljning-jordbruksverket-gor-det-mojligt/

Ulrika Ehrhardt Expert livsmedel och lagstiftning 08-762 65 05

Ulrika arbetar med livsmedelslagstiftning, märkning, allergifrågor och livsmedel för särskilda näringsändamål. I detta ingår bl a att bistå medlemsföretagen med rådgivning, ha en tät dialog med relevanta myndigheter, hålla i utbildningar och regelbundet stämma av aktuella och kommande frågor med Livsmedelsföretagens egna referensgrupper. Ulrika är legitimerad apotekare till utbildningen, och hon har jobbat med livsmedelslagstiftning sedan 1991. Först var hon på Livsmedelsverket i nästan åtta år och därefter har hon varit på Livsmedelsföretagen.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy