De har Sveriges godaste jobb

Angela Forsgren D’Orazio hos whiskyproducenten Mackmyra och statsminister Stefan Löfvén har något gemensamt. De är de enda i Sverige med sina yrkestitlar. Livsmedelssverige är fullt av ovanliga jobb som vi andra bara kan drömma om. Möt fyra matnördar som har Sveriges kanske godaste jobb.

Gustav Erikson brev

GUSTAV ERIKSON, CHARKUTERIMÄSTARE PÅ ERIKSONS CHARK, NOSSEBRO

Inte sedan 2009 har någon i Sverige klarat av att ta Mästarbrevet i charkuteri. Men 2012 lyckades Gustav Erikson från Eriksons Chark i Nossebro, en fjärde generationens charkuterist, med den stora bedriften.

Vad krävs för att lyckas klara Mästarprovet i charkuteri?
– Man måste vara väldigt allsidig. För min del låg den stora svårigheten i styckningen eftersom det är något som jag normalt inte arbetar med. Jag fick arbeta med det på ett helt annat sätt än tidigare vilket var tufft. Sen krävs ett kallt huvud den dagen man utför provet för att nervositeten inte ska ställa till det.

Vilka charkuterier är dina egna favoriter att tillverka och äta?
– Kallrökta och lufttorkade produkter är de jag tycker är mest spännande för att man får uppleva hur de utvecklas över tid. När vi experimenterade fram en ny sorts salami blev varianterna som ens egna barn. De utvecklades olika jämfört med varandra, även om jag såklart älskade dem alla lika mycket.

AngelaDOrazio

ANGELA FORSGREN D’ORAZIO, MASTER BLENDER PÅ MACKMYRA SVENSK WHISKY, VALBO

En av Sveriges bästa näsor sitter på Angela Forsgren D’Orazio, den enda person i Sverige som kan titulera sig master blender. Sedan 2005 står hon bakom det svenska whiskyundret från Valbo som har tagit världen med storm.

Vad gör en master blender?
– En master blender blandar och skapar recept, övervakar mognadsprocessen i mognadslagret och håller provningar och utbildningar runt om i världen där det krävs en master blenders närvaro.

Varför har er whisky rönt så stora framgångar internationellt?
– Jag tror att det är en blandning av faktorer. Att vi har haft tajming i vår expansion. Att vi har en unik story – att vi gör god och nyskapande svensk whisky. Vi finns med i hjärtat på många svenskar som reser utomlands. Många är dessutom stolta fatägare.

Vilket är ditt starkaste doftminne?
– Mina starkaste doftminnen är från min barndom. Jag kommer väl ihåg hur mamma luktade (Idominsalva och fräscht), pappa (svårbeskrivet, men han luktade ”pappa” och lite salt), morfar (öl och tobak), faster Lella (nystärkta kläder) och moster Anna (en god typ av tvål).

GustafMabrouk

GUSTAF MABROUK, KONDITOR OCH PRODUKTUTVECKLARE PÅ DELICATO, KUNGENS KURVA

Gustav Mabrouk har yrket som alla barn, och många vuxna för den delen, drömmer om. Han hämtar inspiration från resor världen över för att utveckla nya bakverk och desserter åt företaget som gav oss punchrullen och mazarinen.

Vad älskar du mest med ditt arbete?
– Det jag älskar mest med mitt arbete är mångfalden. Vi måste se till att allting fungerar i produktionen – från att stryka tårtor till att packa biskvier. Det bästa är att skapa och ta fram nya spännande godsaker.

Vilken kommer att bli Sveriges nästa fikafavorit?
– Sveriges nya fikafavorit kommer att bli en kaka med det lilla extra som vi precis blivit färdiga med. Vår Delicatoboll, men platt, och med smak av kokos, mocka och choklad.

Vilket bakverk tycker du själv bäst om?
– Jag är personligen inte så mycket för bakverk, men en stor passion är choklad. För tillfället får jag äta mycket av den varan eftersom jag tränar inför en stor internationell tävling som heter World Chocolate Masters som går av stapeln i oktober 2013. En tävling där endast de bästa chokladkreatörerna i världen tävlar.

Rickard Bengtsson

RICHARD BENGTSSON, BRYGGMÄSTARE PÅ SPENDRUPS BRYGGERI, VÅRBY

I sitt jobb som bryggmästare på Spendrups Bryggeri har Richard Bengtsson förmånen att få arbeta med sin passion – öl. Han har satt smak på oräkneliga sommarkvällar ute i landet och sett svenskarnas intresse för öl nå nya höjder.

Vad gör en bryggmästare, och hur blir man det?
– En bryggmästare har den bredaste och djupaste kompetensen inom öltillverkning på ett bryggeri och ansvarar för processen, driften och tillverkningen. Bryggmästaren arbetar mycket med problemlösning, produktutveckling, kvalitetsfrågor och att skriva recept. Utbildningen är på tre år för att bli diplomerad bryggmästare, och fyra och ett halvt årför att bli diplomingenjör. De högst renommerade skolorna ligger i Tyskland på de tekniska universiteten i Berlin och München. Under utbildningen läser man ämnen som mälteri, bryggeriteknologi, kemi, biokemi, mikrobiologi och maskinkunskap.

Hur står sig svenskt öl i den internationella konkurrensen?
– Svenskt öl står sig mycket bra. Tillsammans med Italien och Danmark är Sverige ledande i utvecklingen av hantverksöl från små bryggerier i Europa, men även öl från de stora svenska bryggerierna håller en hög klass och kvalitet.

Porträtten och intervjuerna finns med i Livsmedelsföretagens rapport Inte vilken industri som helst.