fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
NÄRINGSPOLITIK

Debatt: Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri

Ett nytt säkerhetspolitiskt läge kräver anpassningar i den nationella planen för infrastruktur. Industrins parter anser att tre områden måste prioriteras. Det handlar om underhåll av befintliga vägar och järnvägar, elektrifiering och en ny isbrytarflotta finansierad av staten. Det skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman på DN Debatt tillsammans med företrädare för arbetsgivare och fackförbund i Industrirådet.

DN Debatt: ”Underhåll, el och isbrytare är vad industrin behöver”

851 miljarder kronor – det är den smått astronomiska summa som regeringen i juni ska fördela på infrastruktursatsningar för de kommande 12 åren. Hur pengarna fördelas har stark påverkan på hela samhället och därmed också på industrin. En ny aspekt att väga in är det säkerhetspolitiska läget. Industrins parter vill därför lyfta tre centrala prioriteringar:

  1. underhåll av befintlig infrastruktur
  2. elektrifiering och
  3. ny isbrytarflotta

Underhåll av befintlig infrastruktur: Dåligt underhåll sänker tillförlitligheten och ökar risken för industrins leveranser samt påverkar industrins investeringsvilja. Den investeringsboom som sker inom industrin förutsätter att det finns väl fungerande infrastruktur och en långsiktig plan att åtgärda eftersläpande underhåll.

Elektrifiering: Drygt 90 procent av utsläppen från inrikes trafik kommer från vägtrafik och det görs främst genom elektrifiering av vägtrafiken. Det är också ett effektivt sätt att minska vårt beroende av olja och gas från Ryssland.

Anslagsfinansiering och drift av en ny isbrytarflotta: Sveriges isbrytarflotta är ålderstigen och vi riskerar haverier och störningar i sjötrafiken under vintertid. Därför är investeringar i nya isbrytare är mycket angeläget och bör ske via anslagsfinansiering.

Den svenska industrin är stark och konkurrenskraftig, men för att den ska fortsätta att vara det krävs att industrins behov av infrastruktur tydligare prioriteras i planeringen. Det ändrade säkerhetspolitiska läget innebär också att planen behöver ett tydligare beredskapsfokus som siktar på att bygga ett robustare Sverige. Nu är tiden inne att satsa på dessa tre områden – för den svenska industrin och den gröna omställningen, men också för Sveriges beredskap.

Läs hela debattartikeln här.

Mer information

Här kan du ladda ner Industrirådets prioriterade frågor inom transporter och infrastruktur.

Dokument

Björn Hellman VD 08-762 65 01070-934 90 15

Björn är VD på Livsmedelsföretagen och har gedigen erfarenhet från såväl livsmedelsindustrin som branschorganisationer. Han har bland annat arbetat som säljare på Cloetta, produktchef på Kavli och ett stort antal år inom ICA-koncernen. Björn har även jobbat som vd för branschorganisationerna Sveriges bagare & konditorer och Måleriföretagen i Sverige. Tillsammans med övriga medarbetare på Livsmedelsföretagen fokuserar Björn på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att Sveriges livsmedelsindustri fortsatt ska kunna inneha tätpositionen på den internationella marknaden när det gäller produktkvalitet, produktsäkerhet, hållbarhet och djurhållning, där vår svenska livsmedelsindustri idag håller absolut världsklass.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.