fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
EU-LAGSTIFTNING

Efter EU-valet: så arbetar vi i Bryssel

95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och därför är Livsmedelsföretagen på plats i Bryssel för att bevaka och informera i viktiga frågor för våra medlemmar. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om hur han arbetar för att skapa goda relationer till de svenska parlamentsledamöterna, varav 16 st är nya på jobbet.

Nicklas Amelin:

Valet till Europaparlamentet i maj resulterade i en rekordhög andel nyinvalda ledamöter. Av de 20 svenska ledamöterna är hela 16 st nyinvalda. Det är också rekordmånga svenska ledamöter i miljöutskottet, där livsmedelsfrågorna oftast hanteras, samt många svenskar på nyckelpositioner i parlamentet överlag.

Ett viktigt fokus i Livsmedelsföretagens EU-arbete den närmaste tiden är att bygga nya nätverk med de nya ledamöterna och deras personal. Den 11 september anordnade vi och LRF en arbetsmiddag i Bryssel där sex ledamöter från fem partier deltog, vilket gav ett bra startskott i arbetet. 23 och 24 september anordnade Svenskt Näringsliv i Bryssel träffar med alla ledamöternas assistenter, och Livsmedelsföretagen deltog tillsammans med 14 andra branschorganisationer.

De här inledande mötena har gett Livsmedelsföretagen goda möjligheter att presentera branschen, våra EU-prioriteringar och inte minst hur beroende vi är av bra beslut i Bryssel. Det gäller både inom livsmedelslagstiftning och andra områden som är viktiga för branschen, t ex inre marknad, forskning och innovation, handel och hållbarhet. Livsmedelsföretagen fortsätter givetvis att hålla löpande kontakt med svenskarna i Europaparlamentet framöver under hela mandatperioden. Vi ser till att de är informerade om vår syn på aktuella EU-frågor som berör livsmedelsbranschen och erbjuder oss att bidra med underlag som de kan ha nytta av i sitt arbete i parlamentet.

Relaterade länkar

Nicklas Amelin EU-expert +46-8-762 65 18+46-70-329 60 80

Nicklas arbetar med EU-lagstiftning inom livsmedelsområdet och bevakar även EU-samarbete i livsmedelsfrågor där det ännu inte finns gemensam lagstiftning, t ex inom mat och hälsa. Nicklas arbetar i stor utsträckning på plats i Bryssel och där är han bl a aktiv inom vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope där han är ordförande för Food and Consumer Policy Committee. Nicklas har tidigare arbetat på regeringskansliet och på EU-kommissionen i Bryssel.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy