fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
KOMPETENSFÖRSÖRJNING

En gymnasieskola som öppnar dörrar – Seminarieserie om hur gymnasieskolan kan säkra kompetensbehovet inom svensk industri

I våras presenterades utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola. Industrirådet, där Livsmedelsföretagen ingår, anordnar nu tre seminarier för att uppmärksamma frågor som utredningen inte gav förslag på.

En tekniskt inriktad yrkesutbildning på gymnasiet öppnar dörrar till arbeten inom såväl teknik och livsmedel som pappersindustri och skogsnäring. Men trots stor efterfrågan från arbetsgivare och goda jobbmöjligheter utbildas alldeles för få elever. Innan sommaren presenterades utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola. Industrirådet uppmärksammar under tre seminarier frågor som utredningen inte gav förslag på. Dessa är:

 • Hur ska kommunerna vilja satsa på tekniska yrkesutbildningar?
 • Hur kan samverkan mellan huvudmän öka?
 • Och hur skapar vi attraktiva tekniska utbildningar som lägger grund för livslångt lärande?

Seminarierna livesänds och anmäler dig gör du här.

En gymnasieskola som öppnar dörrar - En seminarieserie anordnad av Industrirådet

Industrirelevant utbildning – för dyrt att låta bli?

8 oktober kl. 08.30 – 9.15

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är rekordhög i coronakrisens spår. Samtidigt är näringslivets och välfärdens behov av gymnasialt utbildad yrkeskompetens fortsatt stort. Mer än hälften av de som går ut industritekniska programmet på gymnasiet är etablerade på arbetsmarknaden efter ett år.

Men trots goda förutsättningar till jobb har antalet elever som läser yrkesutbildningar på gymnasiet nästan halverats de senaste tio åren. En orsak är att de dyrare yrkesutbildningarna ofta får stryka på foten när kommunerna planerar utbildningsutbudet. Hur påverkas kommunernas egen ekonomi när utbildningarna leder till jobb/ eller inte och vad krävs för att kommunerna i högre grad ska satsa på de dyra industrirelevanta utbildningarna?

Paneldeltagare:

 • Emelie Värja, forsknings- och utbildningsansvarig på Kommuninvest
 • Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande och Fagerstas kommunalråd (S)
 • Lars Stjernkvist, särskild utredare i utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
 • Jonatan Folke, rektor på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg
 • Peter Stenberg, VD Teknikcollege

Moderator: Peter Örn

I samarbete med Teknikcollege.

Vem bör utbilda för industrins behov?

– Så kan enskilda och kommunala skolor samverka

21 oktober kl. 09.00 – 10.00

Antalet gymnasieelever väntas öka kontinuerligt de kommande åren och så även företagens behov av yrkesutbildad personal. Fristående aktörer kan spela en viktig roll i att erbjuda viktiga yrkesutbildningar med stor efterfrågan, men fristående aktörer ingår i dag inte alltid i samverkansområdena. Utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola lägger inte heller fram några konkreta förslag på hur fristående aktörer kan bli en del av dessa.

Hur kan vi öka samverkan och skapa synergieffekter mellan kommunala och enskilda huvudmän och därigenom få yrkesutbildningar med tydlig förankring i regionernas kompetensbehov och hos blivande arbetsgivare? Och hur kan vi förbättra kvalitetsstyrningen av utbildningen oavsett huvudman?

Paneldeltagare:

 • Susanne Christenson, utbildningsdirektör AcadeMedias praktiska gymnasieområde
 • Magnus Ekenblom, VD Curt Nicolin gymnasiet
 • Kristina Axén-Olin, riksdagsledamot (M)
 • Johanna Haraldsson, riksdagsledamot (S)

Moderator: Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna

Attraktiva yrkesutbildningar tar höjd för livslångt lärande

5 november kl. 09.00 – 10.00

I dag är det inget krav att yrkesutbildningar ger behörighet till högre utbildning trots att behörighet påverkar såväl elevernas val av studier som deras möjligheter att rusta sig för ett livslångt lärande. Regeringens särskilda utredare Lars Stjernkvist presenterade i juni den omfattande dimensioneringsutredningen av gymnasieskolan. Den visade bland annat att många elever väljer högskoleförberedande program trots att de vill jobba och inte läsa vidare efter gymnasiet. Valet gör att många hoppar av gymnasiet.

Hur kan vi öka attraktiviteten på tekniska utbildningar, förbereda gymnasisterna för ett livslångt lärande och säkra företagens kompetensförsörjning?

Paneldeltagare:

 • Martin Persson, förbundsstyrelseledamot SSU
 • Ida Alterå, förbundsordförande CUF
 • Christoffer Andersson, utbildningspolitisk talesperson KDU
 • Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Östergötland och kandidat till förbundsordförande för MUF
 • Romina Pourmokhtari, förbundsordförande LUF
 • Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom

Moderator: Kristine Wiklund, Gröna arbetsgivare

Karin Thapper Ansvarig kompetensförsörjning 08-762 65 38070-377 97 39

Ansvarsområde: Kompetensförsörjning och utbildningsfrågor

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy