fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LIVSMEDEL OCH LAGSTIFTNING

EU lanserar nytt verktyg för märkning av livsmedel

Nu har EU-kommissionen lanserat Food Labelling Information System (FLIS). Det innebär att EU:s obligatoriska märkningskrav för livsmedel samlats i ett enda kostnadsfritt verktyg.

Syftet med FLIS är att förse livsmedelsföretagare med ett enkelt och kostnadsfritt verktyg så att de snabbt ska kunna ta reda på vilka uppgifter olika livsmedel och livsmedelsgrupper ska vara märkta med när de säljs inom EU. Livsmedelsverket har varit med och utvecklat det här verktyget och FLIS kan också vara till nytta för både nationella tillsynsmyndigheter och konsumenter.

Länk till Food Labelling Information System (FLIS)

Testa gärna verktyget och återkom till oss på Livsmedelsföretagen om ni som medlemsföretag ser något som behöver förbättras.

Märkningskrav samlade på ett ställe

Det finns ett trettiotal övergripande EU-regler med bl.a. obligatoriska märkningskrav som gäller direkt inom EU. EU-kommissionen har samlat in de obligatoriska märkningsuppgifter som härrör från EU-förordningar och direktiv. Det inbegriper inte bara märkningskrav som förekommer i förordningen om livsmedelsinformation utan också märkningskrav i andra EU-rättsakter såsom marknadsordningar och handelsnormer. Verktyget innehåller också länkar till relevant lagstiftning och är tillgängligt på svenska och ytterligare 22 EU-språk.

Den första lanseringen, som publicerades vid årsskiftet, tar upp märkningskrav inom EU. Den andra lanseringen, som förhoppningsvis sker under 2021, innebär en påbyggnad med obligatoriska märkningsregler som gäller specifikt för ett medlemsland, t.ex. märkning av färdigpackad potatis i Sverige.

Ingen rättslig verkan

FLIS fungerar endast som ett verktyg och har ingen rättslig verkan. EU-kommissionen är inte formellt ansvarig för innehållet. De giltiga versionerna av relevanta rättsakter är de som offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och finns tillgängliga i EUR-Lex samt föreskrifter från Livsmedelsverket, Swedac och regler som hör till Jordbruksverkets ansvarsområde.)

Mer information om FLIS

Livsmedelsverket – Nu finns ett verktyg för märkning av livsmedel inom EU

Livsmedelsverket – Information, märkning och påståenden (längst ner)

Livsmedelsverket – Kontrollwiki (längst ner)

Ulrika Ehrhardt Expert livsmedel och lagstiftning 08-762 65 05

Ulrika arbetar med livsmedelslagstiftning, märkning, allergifrågor och livsmedel för särskilda näringsändamål. I detta ingår bl a att bistå medlemsföretagen med rådgivning, ha en tät dialog med relevanta myndigheter, hålla i utbildningar och regelbundet stämma av aktuella och kommande frågor med Livsmedelsföretagens egna referensgrupper. Ulrika är legitimerad apotekare till utbildningen, och hon har jobbat med livsmedelslagstiftning sedan 1991. Först var hon på Livsmedelsverket i nästan åtta år och därefter har hon varit på Livsmedelsföretagen.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy