fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Medlemsservice arrow_forward

FEEDER - Sveriges bästa livsmedelspodcast

Säsong 5
#65 - Matdagen 2019: Hur jobbar SVL och Sveriges Bryggerier med folkhälsa?

Temat för Matdagen 2019 var folkhälsa och matglädje. Feeder träffade Anna de Geer, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen SVL, och Erika Danckwardt-Lillieström, kommunikationschef på Sveriges Bryggerier, för att ta reda på hur deras organisationer jobbar med folkhälsa.

#64 - Matdagen 2019: Hur jobbar Swedish Match med folkhälsa?

Temat för Matdagen 2019 var folkhälsa och matglädje. Feeder träffade Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match, för att prata om hur Swedish Match jobbar med folkhälsa.

#63 - Feeder möter EU-kandidaterna: Jakop Dalunde (MP)

Inför EU-valet den 26 maj har vår podcast Feeder träffat partiernas toppkandidater. Sist ut är Miljöpartiets 3:e namn Jakop Dalunde som pratar om fördelar och nackdelar med inre marknaden, hur EU kan främja FoU, GMO, frihandelsavtal och mycket mer. Lyssna och läs!

#62 - Feeder möter EU-kandidaterna: Jörgen Warborn (M)

Inför EU-valet den 26 maj har vår podcast Feeder träffat partiernas toppkandidater. Turen har kommit till Moderaternas 3:e namn Jörgen Warborn som pratar om varför den inre marknaden är så viktig, farorna med protektionism, problemet med nationella regler, Brexit, GMO och mycket mer.

#61 - Feeder möter EU-kandidaterna: Deniz Butros (V)

Inför EU-valet den 26 maj har vår podcast Feeder träffat partiernas toppkandidater. Turen har kommit till Vänsterpartiets 3:e namn Deniz Butros som ger sin syn på EU:s inre marknad, GMO, nationella regler, om EU gör för mycket eller för lite, goldplating, snusförbudet och mer. Deniz medverkade även i EU-debatten på Matdagen den 9 maj.

#60 - Feeder möter EU-kandidaterna: Fredrick Federley (C)

Inför EU-valet den 26 maj har vår podcast Feeder träffat partiernas toppkandidater. Turen har kommit till Centerpartiets Fredrick Federley som inte håller igen när han ger sin syn på partiets valslogan, (o)nyttan av EU-delegationer, nationella regler, Trump-ängslighet, snusförbud, romantiseringen av småskaligt jordbruk, med mera. Fredrick kommer även att medverka i EU-debatten på Matdagen den 9 maj.

#59 - Feeder möter EU-kandidaterna: Jytte Guteland (S)

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vår podcast Feeder har träffat partiernas toppkandidater för att ta reda på deras syn på EU, vilka frågor de ska driva i Bryssel och vad de vill göra för livsmedelsindustrin. Turen har kommit till socialdemokraten Jytte Guteland, parlamentsledamot sedan 2014 och ensam svensk i Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

#58 - Feeder möter EU-kandidaterna: Sara Skyttedal (KD)

Inför EU-valet den 26 maj har Feeder träffat partiernas toppkandidater för att ta reda på deras syn på EU, vilka frågor de ska driva i Bryssel och vad de vill göra för livsmedelsindustrin. Först ut är Kristdemokraternas frispråkiga och i vissa läger kontroversiella kandidat Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping och 1:a på KD:s EU-lista.

#57 - Inför EU-valet: Valanalys med Tove Larsson och Nicklas Amelin

Valet till Europaparlamentet ser ut att bli ett av de mest spännande på länge. Med start nästa vecka kommer vi att släppa intervjuer med partiernas toppkandidater, men vi tjuvstartar redan nu med en analys av EU-valet och de viktiga frågorna för livsmedelsindustrin. För analysen står vår näringspolitiske chef Tove Larsson och vår EU-expert Nicklas Amelin.

#56 - Exportdagen - Så fördubblar vi exporten till 2025
#55 - Nu ställer Orkla om till fossilfritt

Orkla Foods Sverige är ett av Sveriges största livsmedelsföretag. Just nu befinner de sig i en omfattande hållbarhetssatsning med högt satta mål. Sedan 2014 har de bl.a. minskat sitt klimatavtryck med 25%, år 2025 ska den siffran vara 60%. Den 24e oktober tas nästa steg – när de inviger sin fossilfria fabrik i Frödinge. I det här avsnittet träffar vi Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, för att prata om den fossilfria satsningen. 

#54 - Vad gör Livsmedelsföretagens krishanterare? Feeder möter Jeanette Fors Andrée
#53 - Så var Livsmedelsdagarna 2018

Feeder var på plats under Livsmedelsdagarna i Halmstad 2018. Temat för i år var ”Det skruvade matlandskapet”. I det här avsnittet får du höra intervjuer med några av de föreläsare som var på plats under dagarna.    Medverkande: Johan Krallis Anell, Nationell exportsamordnare, Näringsdepartementet. Kaj Török, Informations- och Hållbarhetschef, MAX Tomas Lagerberg, Global utvecklingschef, ABB Jon Wright, Head of Retail Insight, IGD UK. Carolina Sachs, Generalsekreterare, AxFoundation Eva Helén, Utvecklingsstrateg på MatLust/Södertälje kommun och Södertälje Science ParkJakob Söderström, Affärsutvecklare och Annelie Moldin, Scientific Project Manager,  Lantmännen Jenny Jewert, Journalist Jacob Gudiol, Författare, leg. fysioterapeut. Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.  

Säsong 4
#52 - Vem är Björn Hellman? Feeder möter Livsmedelsföretagens nya vd

I säsongens sista avsnitt pratar jag med Livsmedelsföretagens nya vd Björn Hellman om hans bild av svensk livsmedelsindustri, visioner, utmaningar och lite grann om fotboll. 

#51 - Feeder besöker Gotlands Snus
#50 - Vad vilja Livs? Feeder möter Eva Guovelin

I detta avsnitt av Feeder träffar vi Fackföreningen Livs ordförande Eva Guovelin och pratar om hennes syn på livsmedelsindustrin och relationen till Livsmedelsföretagen. 

#49 - Feeder besöker The Absolut Company

I sommar inviger The Absolut Company sitt besökscentrum intill fabriken i Bjuv. Feeder åkte dit för att prata besöksnäring, gårdsförsäljning och självkart för att få en rundtur i fabriken.    I avsnittet hör du Maria Beres, Anna Schreill och Paula Eriksson.    Detta avsnitt är producerat i samarbete med Visita. 

#48 - EU-special med Christofer Fjellner och Nicklas Amelin

Varför ska svenska livsmedelsföretagare ha koll på vad som händer i EU? Den frågan, och många därtill, diskuteras i detta avsnitt av Feeder. Hör europaparlamentarikern Christofer Fjellner och Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin i ett samtal om livsmedelspolitik i Bryssel. 

#47 - Han vill krossa myterna om "industrimaten"

Livsmedelsforskaren Andreas Håkansson är just nu aktuell med boken ”Det ängsliga matsamhället – det fina med färdigmaten”. I det här avsnittet möter vi Andreas och Livsmedelsföretagens forskningsexpert Elisabet Rytter för ett samtal om bilden av industrimaten. 

#46 - Så var FoodTech 2018

Den 14 mars arrangerades konferensen FoodTech 2018 i Örebro, ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och Di Digital. Feeder var på plats, och i det här avsnittet får du höra intervjuer med några av talarna och besökarna. 

#45 - Konjunkturrapport med Carl Eckerdal
#44 - Årets smakutvecklare 2018: Roots of Malmö

Den 5 mars hölls årets upplaga av White Guide-galan. Under galan utdelades bl.a. priset Årets Smakutvecklare av White Guide och Livsmedelsföretagen. I det här avsnittet av Feeder hör du en intervju med Matthias, en av grundarna som tog emot priset. 

#43 - Industridagen 2018 - Människan i digitaliseringen
Säsong 3
#42 - #matvalet2018: Kristdemokraterna

I sjunde avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Magnus Oscarsson, Kristdemokraterna

#41 - #matvalet2018: Centerpartiet

I sjätte avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Kristina Yngwe, Centerpartiet. 

#40 - Livslyftet - ny satsning för bättrad arbetsmiljö och produktivitet

I det här avsnittet hör du Livsmedelsföretagens arbetsmiljöexpert berätta om satsningen Livslyftet. Satsningen är inspirerad av Produktionslyftet och görs gemensamt med Unionen, fackföreningen Livs och Prevent. I avsnittet hör du även Björn Erkersson och Staffan Gryting berätta om sina erfarenheter av att delta i produktionslyftet. 

#39 - #matvalet2018: Moderaterna

I femteavsnittet inför valet 2018 möter Feeder Maria Malmer Stenegard, Moderaterna.

#38 - Nobelspecial - Feeder reder ut begreppet "nudge"

Söndag 10 december tar nationalekonomen Richard Thaler emot Nobelpriset i ekonomi. Thaler är en av upphovsmännen till begreppet ”nudge”, ett sätt att med små medel få människor att ändra sitt beteende. Det kan tex handla om att genom smart skyltning få någon att ta trapporna istället för hissen, eller att få folk att äta nyttigare genom att minska tallriksstorleken och placera salladen längst fram. Men funkar det verkligen att ”nudga” eller ”knuffa”? Finns det några risker? Är det demokratiskt? Och vilka är det som behöver knuffas och av vem? För att reda ut allt det här samlade Feeder samhällsdebattörerna Göran Greider, Mattias Svensson och Patrik Strömer. Det blev ett livfullt och ideologiskt spänstigt samtal om ”nudge” ur ett politiskt, moraliskt och vetenskapligt perspektiv.  

#37 - Så var Branschträffen i Malmö

Det här avsnittet är en sammanfattning av Livsmedelsföretagens branschträff i Malmö. Flera av Livsmedelsföretagens medarbetare var på plats och föreläste för medlemsföretag om aktuella frågor och projekt. I avsnittet hör du intervjuer med: Rasmus Bäckström, exportansvarig Alexander Iliev, förhandlare och arbetsrättsjurist Pernilla Lindskog, arbetsmiljöexpert  Nicklas Amelin, EU-expert Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Ulrika Ehrhardt, expert livsmedel och lagstiftning Jeanette Fors-Andree, krishantering och kriskommunikation 

#36 - #matvalet 2018: Miljöpartiet

I fjärde avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Maria Gardfjell, Miljöpartiet.

#35 - #matvalet2018: Socialdemokraterna

I tredje avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Marianne Pettersson, Socialdemokraterna. 

#34 - #matvalet2018: Liberalerna

I andra avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Lars Tysklind, miljöpolitisk talesperson för Liberalerna. 

#33 - #matvalet2018: Vänsterpartiet

I det första avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

#32 - FoodTech - början eller slutet för industrin?

Feeder möter den alltid lika frispråkige Johan Jörgensen från Sweden Foodtech. Vad är foodtech egentligen? Hur ska köttindustrin hantera proteinskiftet? Är individualiserad kost framtiden? Vilka möjligheter rymmer datalagring och AI? 

#31 - Insektbaserade livsmedel – bara en fluga?

Med Ellen Gellerbrant och Nils Österström

#30 - Så var Livsmedelsdagarna 2017

Feeder var på plats under Livsmedelsdagarna i Halmstad 2017. Temat för i år var ”Ska vi ha små eller stora företag?”. I det här avsnittet får du höra intervjuer med föreläsare, besökare och arrangörer som var på plats under dagarna. 

#29 - Live från Livsmedelsdagarna i Halmstad
#28 - Konjunkturrapport med Carl Eckerdal

Carl Eckerdal sammanfattar och kommenterar andra kvartalet 2017, utifrån Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev. 

#27 - Feeder i Almedalen: Patrik Hansson

Under Almedalsveckan djupdyker Feeder i dryckeslandet Sverige. I det sjunde och sista avsnittet möter Livsmedelsföretagens Daniel Emilson Patrik Hansson, vd för Arla.

#26 - Feeder i Almedalen: Anna Malmhake

Under Almedalsveckan djupdyker Feeder i dryckeslandet Sverige. I det sjätte avsnittet möter Livsmedelsföretagens Patrik Strömer Anna Malmhake, vd för The Absolut Company.

#25 - Feeder i Almedalen: Patrik Holm Thisner

I det femte avsnittet från Feeder i Almedalen gör vi ett avsteg från att prata svensk dryck. Istället samtalar Livsmedelsföretagens Patrik Strömer om köttproduktion och proteinskiftet tillsammans med Patrik Holm Thisner från HK Scan. 

#24 - Feeder i Almedalen: Lars Appelqvist

Under Almedalsveckan djupdyker Feeder i dryckeslandet Sverige. I det fjärde avsnittet möter Livsmedelsföretagens Daniel Emilson Lars Appelqvist, vd för Löfbergs tillika styrelseordförande för Livsmedelsföretagen. 

#23 - Feeder i Almedalen: Fredrik Spendrup

Under Almedalsveckan djupdyker Feeder i dryckeslandet Sverige. I det tredje avsnittet möter Livsmedelsföretagens Daniel Säfström Fredrik Spendrup, vd för Spendrups. 

#22 - Feeder i Almedalen: Henrik Julin

Under Almedalsveckan djupdyker Feeder i dryckeslandet Sverige. I det andra avsnittet möter Livsmedelsföretagens Daniel Säfström Henrik Julin, vd för Orkla Foods Sverige. 

#21 - Feeder i Almedalen: Martin Ragnar

Under Almedalsveckan djupdyker Feederi dryckeslandet Sverige. I det första avsnittet möter Livsmedelsföretagens Patrik Strömer Martin Ragnar, ledamot i Svenska Dryckesakademien.

Säsong 2
#20 - Konjunkturrapporten - med Carl Eckerdal
#19 - Kaffeboomen

med Anders Thorén, Löfbergs, Oskar Garberg, Johan & Nyström, och Pia Wirén, Selecta. 

#18 - Från ”stor stark” till ”god svag”? Trenden med alkoholfri öl.

Med Richard Bengtsson (Spendrups), Patrik Holmkvist (Nils Oscar), Johan Lund (Systembolaget) och Lisa Wiklund (Stockholms Universitet).

#17 - Proteinskiftet – Vilka proteiner väljer vi om 10 år?

Med Patrik Holm Thisner, HK Scan & Anna Richert, Världsnaturfonden. 

#16 - God mat - hela livet

Så äter du när du varit stor och stark… Undernäring bland äldre är ett utbrett problem. Som på ett eller annat sätt berör de flesta av oss. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att närmare 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Och fler än 100 000 riskerar att bli det. Hur ser vi till att våra äldre äter ordentligt? Och gott? I detta avsnitt av Feeder samtalar Fazer Food Service VD Joakim Nilsson med kostvetaren Anna K Sjögren om hur vi löser denna viktiga samhällsutmaning.

#15 - Nya kollektivavtal

Livsmedelsföretagens förbundsdirektör, Marie Söderqvist och förhandlingschef Anders Canemyr kommenterar de nya kollektivavtalen. 

#14 - Trendrapporten

Carl Eckerdal sammanfattar och kommenterar sista kvartalet 2016, utifrån Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev. 

#13 - Så äter du inför Vasaloppet

Med Caroline Wilbois, Rickard Olsson och Marie Söderqvist 

#12 - #feederdebatt: Mjölklarmet

Irene Mattisson, nutitionist Livsmedelsverket, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Livsmedelsföretagen och Marie Söderqvist, vd Livsmedelsföretagen diskuterar förra veckans medierapportering om de påstådda sambanden mellan mjölk och för tidig död. Hur ska media, konsumenterna och branschen förhålla sig till enskilda studier och forskningsrön om livsmedel? 

#11 - #feederdebatt: Snus och diabetes?

Cecilia Magnusson, forskare i epidemiologi på Karolinska institutet, och Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen, diskuterar den nya forskningsrapport som visat ett samband mellan snus och diabetes typ 2. 

Säsong 1
#10 - Mat & fusk

med Marie Söderqvist, Ingela Stensson, Henrik Ennart och Jari Latvanen

#9 - Mat & kultur

Med Alf Tumble, Saskia Neuman, Martina Montelius och Rasmus Troedsson

#8 - Mat & politik

Med Mats Hellström, Annie Reuterskiöld, Patrik Strömer och Christofer Fjällner

#7 - Vad ska vi äta då?

Med Göran Greider, Anne Grefberg, Maria Sitell och Fredrik Paulún

#6 - Framtidens mat

Med Åsa Josell, Torbjörn Fagerström, Simon Klose, Peter Wennström och Julie Gold 

#5 - Svenskarnas nya menyer

Varför mobbas Anders Svensson för sitt tacoätande? Från vilket land kommer såsen Mangoraja? Hur kan måltiden användas för att integrera nya svenskar? Lyssna på femte avsnittet av Feeder med Ebba Åkerman, Michael Maroutian, Magdalena Färemo och Håkan Jönsson.  

#4 - Mat & kokböcker

Det ges ut mer än en kokbok om dagen i Sverige, men hur mycket används de egentligen? Hur går det till att skriva en kokbok, och kan kändiskockarna verkligen laga mat? Lyssna på Feeders kokboksspecial med Karsten Thurfjell, Lovisa Martin Marais, Linnea Wikblad och världens bästa kokboksförläggare Johanna Kullman.

#3 - Mat & kön

Finns det manlig och kvinnlig mat? Varför skrattas det åt dekadenta kvinnor, och har juicepressen blivit den nya grillen? Hör Fredrik diskutera mat och kön, med Lisa Wiklund, Andreas Wilson och Marie Söderqvist i tredje avsnittet av Feeder. 

#2 - Mat & barn

Vilken mat ger vi till våra barn, och hur mycket behöver barnen veta om matens ursprung? Fredrik pratar om detta och mycket annat med Frida Boisen, David Eberhard och Malin Westling i andra avsnittet av Feeder. 

#1 - Mat & status

I första avsnittet av Feeder pratar Fredrik om mat som statusmarkör, tillsammans med Linnea Wikblad, Johan Ununger och Carina Hansson.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy