fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
MILJÖ OCH HÅLLBARHET

Följ FN:s toppmöte om hållbara livsmedelssystem online

Idag arrangerar FN ett toppmöte om hållbara livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS). Syftet är att ta ett helhetsgrepp om de globala livsmedelssystemen. Livsmedelsföretagen deltar i mötet, och för den som är intresserad går det att följa mötet online.

Idag, den 23 september 2021, arrangerar FN ett toppmöte om hållbara livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS). Det är FN:s generalsekreterare António Guterres som har tagit initiativ till mötet, och syftet är att förändra våra livsmedelssystem till att bli mer hållbara i alla tre dimensioner av hållbarhet.

Livsmedelsföretagen deltar i mötet idag och vi deltog också på förmötet i juni. Även vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope har varit aktiva i arbetet på många vis. Läs gärna vice VD Dirk Jacobs reflektioner om mötet och hur EU har möjlighet att bidra. 

Det finns även bra information på den svenska regeringens sida om toppmötet.

Följ mötet online

Toppmötet går att följa online via den här länken, och via samma länk kommer det också gå att se mötet i efterhand.

Uppförandekod och hållbarhetsmanifest

FN:s Food Summit knyter väl an till EU-kommissionens nya frivilliga uppförandekod för hållbarhet i livsmedelskedjan.  FoodDrinkEurope och Livsmedelsföretagen har båda spelat en aktiv roll i kodens framtagande.

Uppförandekoden är en del av EU:s livsmedelsstrategi ”Farm to Fork” och riktar sig främst till leden i livsmedelskedjan som ligger mellan primärproducenter och konsumenter, dvs förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurang/storkök.

Även Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest länkar på ett bra vis in i de olika temaområdena i Food Summit. Detta är ett kvitto på att den svenska livsmedelsindustrin ligger långt framme i dessa frågor.

Allmän information och bakgrund om FSS

Hitta mer information om Food Systems Summit på FN:s hemsida Food Systems Summit | United Nations eller via regeringens hemsida.

Information om de nationella färdvägarna finner ni via Member State Dialogue Convenors and Pathways – Food Systems Summit Dialogues.

Sara Sundquist Näringspolitisk expert 08-762 65 46070-996 90 44

Sara är hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen och har stor kunskap om hållbarhets- och livsmedelsfrågor. Hon är även generalsekreterare för branschföreningen Svenska kaffeföreningen. Sara har lång erfarenhet av bransch- och näringspolitik och kommer närmast från Visita där hon arbetade med public affairs och hållbarhetsfrågor i 10 år.

Tove Larsson Näringspolitisk chef 08-762 65 15072-204 29 64

Tove leder Livsmedelsföretagens näringspolitiska enhet och ansvarar för vårt public affairs-arbete på både nationell och europeisk nivå. Livsmedelslagstiftning, hållbarhet, hälsa, forskning och innovation, export och kompetensförsörjning är policyområden som enheten arbetar med. Tove har tidigare jobbat som hållbarhetschef på den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEurope i Bryssel, ansvarat för public affairs-enheten på konsultbyrån Weber Shandwick i Bryssel, arbetat på Europaparlamentet i Luxemburg samt på regeringskansliet. Tove har en magisterexamen i statskunskap från College of Europe, Brygge, Belgien och talar flytande franska, spanska och engelska.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy