Det svensk-finska samarbetet för en ökad livsmedelsexport inleddes 2018. Sedan dess har länderna gjort ett antal gemensamma aktiviteter på den globala marknaden för att marknadsföra och sälja nordisk mat.
Vid mötet i Stockholm diskuterades det bilaterala samarbetet för en ökad livsmedelsexport och att livsmedelssäkerhet och robusthet i livsmedelskedjan är väsentliga delar i beredskapsarbetet.
Carl Eckerdal redogjorde för hur den svenska livsmedelsexporten mår. Värdet av svensk livsmedelsexport ökade med nästan 8 procent under 2021 och det totala exportvärdet är idag cirka 62 miljarder kronor.
– Det finns en stor potential för våra länder att öka vår globala marknadsandel och även öka livsmedelsproduktion i Norden säger Carl Eckerdal. Livsmedelsföretagen har som mål att svensk livsmedelsexport ska uppgå till 100 miljarder 2025.
– Det är glädjande att både Finland och Sverige värdesätter och prioriterar livsmedelsexporten. Vi har unika nordiska produkter i världsklass som är redo för den internationella arenan, avslutar Björn Hellman.