Inbjudan: Workshop med EFSA om kontaminanter

Det är viktigt att svenska livsmedelsproducenter rapporterar in sina kontaminantanalyser till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Den 16 september anordnar vi en workshop med EFSA och Livsmedelsverket om hur man rapporterar på bästa sätt. Anmäl dig idag!

Den 16 september anordnar Livsmedelsföretagen tillsammans med Livsmedelsverket och EFSA en workshop om hur livsmedelsföretag kan rapportera in sina analyser på kontaminanter – t.ex. akrylamid, mykotoxiner, etc – till EFSA. Varför är det viktigt att svenska livsmedelsföretag bidrar med data? Jo, datan används som underlag när ny lagstiftning skapas eller när de gränsvärden som redan är satta ses över. Bidrar vi inte med svenska analysresultat så har inte EFSA information om de utmaningar/möjligheter som lägre gränsvärden för olika kontaminanter kan innebära för livsmedelsproducenter och odlare i Sverige.

Agenda

  1. Varför ska branschen rapportera haltdata direkt till EFSA? Kort om kontaminantförordningen 1881/2006.
  2. Introduktion till EFSA:s övervakningsprogram för kontaminanter och datamodell, EFSA
  3. Fika
  4. Utbildning i hur man rapporterar data, EFSA
  5. Valideringsprocessen, EFSA
  6. Frågor, SLV/EFSA
  7. Avslutning

Tid och plats

När: 16/9 kl 13.00-17:00

Var: Livsmedelsföretagen, Storgatan 19, Stockholm

Anmälan och kontakt

Anmälan: https://form.jotformeu.com/92272889345369

Kontakt: marie.ryden@li.se

Välkomna!

Marie Rydén

Näringspolitisk expert