fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LIVSMEDEL OCH LAGSTIFTNING

Informationsmöte om lagen om otillbörliga handelsmetoder

Den 11 maj kl. 12:15-13:15 anordnar Livsmedelsföretagen ett webbinarium om den nya lagen om otillbörliga handelsmetoder, även kallad UTP-lagen, som varit på plats sen 1 november förra året. Webbinariet sker via Teams och är öppet för Livsmedelsföretagens medlemmar.

UTP-lagen (Unfair Trading Practices) skyddar leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Genom lagen råder förbud för köpare med en årsomsättning på mer än motsvarande 2 miljoner euro att använda vissa otillbörliga handelsmetoder mot leverantörer, oavsett hur stor leverantörens omsättning är. Det handlar till exempel om att:

  • sena betalningar förbjuds och att betalningar måste göras inom 30 dagar
  • sena annulleringar förbjuds och får inte göras med kortare varsel än 30 dagar
  • det är förbjudet för köpare att ensidigt driva igenom en ändring av vissa avtalsvillkor

På webbinariet kommer du få reda på mer om vad som gäller nu när lagstiftningen varit på plats ett tag och vad vi kan vänta oss framöver.

Anmäl dig här

Medverkande

  • Martin Bäckström, chef för Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder
  • Victoria von Uexküll, sakkunnig, Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder
  • Mårten Nicolin, Advokat, Mannheimer Swartling
  • Rasmus Bäckström, Näringspolitisk expert, Livsmedelsföretagen

Skicka in dina frågor redan nu!

Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor under webbinariet. Har du redan nu frågor om den nya lagstiftningen så kan du mejla till utp@li.se.

Alla inkomna frågor kommer att adresseras utan referens till avsändare.

Seminariet är digitalt (inbjudan skickas ut dagen innan) och är kostnadsfritt.

Rasmus Bäckström Ansvarig exportfrågor och delbranscher 08-762 65 34070-756 21 41

Rasmus är exportansvarig på Livsmedelsföretagen och har bred allmänpolitisk kunskap med särskild inriktning på handelspolitiska frågor. Han är även generalsekreterare för branschföreningarna Arom & Kryddföreningen, Sveriges Bagerileverantörers förening och Svenska Juiceföreningen. Han är utbildad civilekonom med inriktning på detaljhandel och har tidigare arbetat på Europaparlamentet med frågor som rör företagande och konsumentskydd.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.