Hoppa till innehåll

Vad är viktigast – att maten är svensk eller billig?

Den 24 juni kl 15-16 arrangerar Livsmedelsföretagen ett panelsamtal i Almedalen om matpriserna, livsmedelsberedskap och framtiden för livsmedelsproduktion i Sverige. Bland deltagarna återfinns Ulf Mazur, vd Matpriskollen, Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet och ledande företrädare från hela livsmedelskedjan.

24
jun
24 juni 2025
S:t Clemens ruin, Tranhusgränd 6, Visby

Pandemin, kriget i Ukraina, klimatförändringar och valutaeffekter har lett till kraftigt ökade kostnader för livsmedelsbranschen och ökade matpriser för konsumenterna. Enligt Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal är lågpriseran för livsmedel över. Men vad innebär detta för livsmedelsbranschen, livsmedelsberedskapen och konsumenterna? Matpriserna har varit extremt omdebatterade i flera år. Den värsta inflationen verkar ha lagt sig, men vad händer nu? Hur ska de ökande kostnaderna för beredskap, hållbarhet och klimatanpassning fördelas? Alla verkar vilja se en ökad produktion av svensk mat och dryck, men hur ska det gå till? Är det ens möjligt att i Sverige producera mat som är hållbar och högkvalitativ och samtidigt billig? Dessa och många andra frågor kommer Matpriskollens vd Ulf Mazur, Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och ledande företrädare för den svenska livsmedelskedjan diskutera på Livsmedelsföretagens panelsamtal den 24 juni kl 15-16.

Medverkande

  • Ulf Mazur, VD, Matpriskollen
  • Anders Lindberg, Politisk chefredaktör, Aftonbladet
  • Carl Eckerdal, Chefekonom, Livsmedelsföretagen
  • Gerhard Bley, VD, Norrmejerier
  • Karin Brynell, VD, Svensk Dagligvaruhandel
  • Jakob Josefsson, VD, Lidl
  • Katarina Wolf, Ordförande, LRF Ungdomen
  • Daniel Emilson, Moderator, Livsmedelsföretagen

Tid och plats

Tid: 24 juni kl 15-16

Plats: S:t Clemens ruin, Tranhusgränd 6, Visby

Mer i kalendern