fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
FORSKNING OCH INNOVATION

Livsmedelsbranschen fortsätter satsa stort på mindre salt i maten

Tillsammans med 15 andra aktörer från livsmedelssektorn har industriforskningsinstitutet RISE beviljats fortsatt Vinnova-finansiering av projektet ReduSalt. Projektets syfte är att sänka salthalten i svenska livsmedel med hjälp av nya metoder utan att försämra smak, kvalitet och säkerhet.

Den 23 juni kom det glädjande beskedet att projektet ReduSalt får fortsatt finansiering i två år till. I projektgruppen ingår representanter från hela livsmedelsbranschen, myndigheter, intresse- och konsumentorganisation. Projektet som nu går in i sitt tredje steg kommer att pågå fram till hösten 2022 med en total budget på 12,8 miljoner kr.

− Det är mycket glädjande att kunna fortsätta ReduSalt och med så många aktörer, säger Tim Nielsen, forskare vid RISE (Research Institutes of Sweden) och projektets ledare.

Syftet med ReduSalt är att bidra till ett sänkt saltintag i Sverige och därmed till bättre folkhälsa. Dagens höga saltkonsumtion är en betydande riskfaktor för högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. ReduSalt har pågått sedan 2015 med målsättningen att ta fram metoder för att sänka salthalten i livsmedel. Den fortsatta finansieringen medger att man går in i en fas där metoderna implementeras tillsammans med deltagande partners.

− Vi är mycket glada för beskedet från Vinnova som gör det möjligt att få ut de framtagna metoderna i produktion. Dessutom får vi nu möjlighet att ta fram förslag på hur vi fortsätter vårt saltsamarbete efter att projektet avslutas, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

För mer information

Tim Nielsen, RISE, tel: 076-127 26 18

Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen, tel: 08-762 65 06

Elisabet Rytter Forsknings- och nutritionsansvarig 08-762 65 06

Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy