fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Livsmedelsföretagen i Almedalen 2014

Livsmedelsföretagen kommer att vara på plats under Almedalsveckan och precis som förra året bjuds det på intressanta seminarier och debatter om årets hetaste ämne – mat.

maten

Missa inte att ta del av våra spännande seminarier, med start på måndag den 30 juni. Andra matseminarier i Almedalen.

Vårt program just nu:

Larmrapporter är en del av vår vardag – men kan man lita på det som står i tidningarna?

Knappt en dag går utan att medierna larmar om nya föremål och företeelser som bör undvikas. Oftast handlar det om vetenskapliga rapporter som ligger till grund för det nya larmet. Men vad är det egentligen som skapar ett larm? Och vad händer när larmet visar sig vara falskt? Påverkar detta en politikers vardag eller baseras alla beslut på vetenskap? Och om larmjournalistiken har en roll när beslut fattas, skulle det utgöra ett problem. Seminariet vill föra en diskussion kring sambandet mellan media, vetenskap och beslutsfattare. Och hur detta i sin tur påverkar allmänheten. Som utgångspunkt till seminaret kommer Cissi Askwall, Generalsekreterare på Vetenskap & Allmänhet, att inleda med att presentera deras senaste medieanalys. Seminariet är en del av Industrin tar matchen.

medielarm

Medverkande:Charlotta Friborg, Östagöta Correspondenten, Helena Leander (MP) Riksdagen, Cissi Askwall, Vetenskap & Allmänhet, Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist, Maria Abrahamsson (M) Riksdagen. Moderator: Mats Olin, Timbro

När: 30 juni klockan 10.45-11.45

Plats: Industriområdet, S:t Hansgatan/Trappgränd.

Läs mer här

Vad händer efter Riksdags(mat)valet 2014 – behövs en svensk livsmedelsstrategi?

Hösten 2014 sker det stora matvalet.  Vad har regeringens vision Sverige – det nya matlandet bidragit med? Behövs en svensk livsmedelsstrategi? Och vem är matminister efter valet? Seminariet syftar till att utröna var de olika partierna står i matpolitiskt. Debatten leds av Livsmedelsföretagens VD Marie  Söderqvist som har uppdraget att grilla matpolitikerna för att höra vad de anser bör göras efter Matvalet i höst. Seminariet är en del av Industrin tar matchen.

riksdagsmatvalet

Medverkande: Eskil Erlandsson (C) Landsbygdsminister; Matilda Ernkrans; (S) Miljö- och jordbruksutskottets ordförande i riksdagen; Ulf Berg, ledamot i skatteutskottet och matpolitisk talesperson (M); Gunhild A Stordalen, initiativtagare EAT och ordförande i Stordalen Foundation. Moderatorer: Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen och Richard Tellström matexpert och mathistoriker.

Plats: S:t Hansgatan/Trappgränd, Industriområdet

När: 30 juni klockan 15.00-16.00

Läs mer här

migel

Almedalens godaste mingel

Efter seminariet har Livsmedelsföretagen ”Almedalens godaste mingel” där god mat och trevligt sällskap kan avnjutas mellan kl 17.00-19.00

Vågar Sverige satsa på att utbilda ungdomar i världsklass

Globaliseringen höjer trycket på svensk konkurrenskraft. Samtidigt hindrar det svenska utbildningssystemet unga från att utvecklas mer än förväntat. Det krävs en satsning på industrirelevanta utbildningar som lyfter våra unga till världsklass – vågar vi?

Svenska industriföretag är i behov av skickliga medarbetare med kvalificerad utbildning både på gymnasial och eftergymnasial nivå. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten

på tekniskt inriktade utbildningar. Målet är att företagens framtida medarbetare har den kompetens som behövs på en global marknad, och att de unga därmed får en utbildning som ger kvalificerade jobb.

Vad är kommunernas ansvar? Vad är företagens ansvar? Och hur lyckas vi lösa utmaningen?


INDUSTRIRÅDET OCH TEKNIKCOLLEGE BJUDER IN TILL FRUKOSTSEMINARIE OCH DISKUSSION, VARMT VÄLKOMMEN.

Medverkande:

Ulrika Johansson, Head of HR, Ericsson Supply Site Borås.

Jens Hansen, Logistikchef, Volvo Cars Olofström.

Åke Svensson, VD, Teknikföretagen.

Adela Martinovic, Kanslichef, Teknikcollege.

Ola Asplund, Utredningschef, IF Metall.

Maria Stockhaus (M), Ordförande, SKL Utbildningsberedning.

Marie-Louise Rönnmark (S), SKL Utbildningsberedning.

NÄR: TISDAG 1 JULI KL 08:00–09:15

PLATS: INDUSTRIOMRÅDET VID S:T PERS RUIN

Vem bestämmer vad jag ska äta?

Tisdag 1 juli kl 12.30-14.00, Smedjegatan 20, (St Nicolai-ruinen) Visby

Livsmedelsföretagen presenterar en ny rapport som delvis ifrågasätter bilden att svenskarnas matvanor och vår folkhälsa är ett jätteproblem. Den sammanfattar också forskningsläget och redogör för erfarenheten från de länder som har infört särskilda matskatter. Rapporten pekar bland annat på att skatt är ett extremt trubbigt verktyg för att förändra människors matvanor.

Varmt välkomna till ett spännande seminarium och debatt där många förutfattade meningar om kost, hälsa och styrning ställs på ända – och där den efterföljande debatten med all säkerhet kommer att bli het.

Agenda:

12.30: Almedalens enda spenatshots-mingel, med Green Leafs vd Anders Struknes som kost-ciceron.

13.00: Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal presenterar rapporten Smalare med skatt – En rapport om effekterna av punktskatter på mat.

13.15: Hur bra äter vi egentligen och fungerar det att beskatta människor till mat-lydnad? Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet hälsobattlar med Elisabet Rytter, Med Dr i Nutrition, Forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen

Alternativet till kvotering – industrin har lösningen!

Fack och arbetsgivare inom industrin har ambitiösa mål för jämställdhet. En viktig jämställdhetsfaktor är föräldraledighet och vid seminariet presenteras och debatteras ny statistik om uttaget av föräldraledighet inom industrin.  Ledande industriföreträdare beskriver hur man lyckats ökat andelen kvinnor på chefspositioner, i ledningsgrupper och i styrelserummen.

Medverkande: Maria Arnholm (FP), Jämställdhetsminister. Henrik Östberg, Direktör Personal & Hållbar utveckling, Boliden. Marie Söderqvist, VD, Livsmedelsföretagen. Margareta Ozolins Nordvall, Vice President/site chef AstraZeneca Sweden Operations i Södertälje, AstraZeneca. Veli-Pekka Säikkälä, Vice förbundsordförande, IF Metall. Camilla Frankelius, Förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer.

När: 2 juli klockan 08.00-09.15

Plats: S:t Hansgatan/Trappgränd, Industriområdet

Läs mer här

ANDRA SEMINARIER OM MAT I ALMEDALEN

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy