fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
STÄRK FÖRETAGETS KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Livsmedelsföretagen bjuder in medlemsföretag till Kompetenssäkrad industri

I projektet Kompetenssäkrad industri erbjuder Livsmedelsföretagen mindre medlemsföretag möjligheten att stärka sin kompetensförsörjning. Projektet riktar sig till företag med industriell produktion som har upp till 50 anställda. Deltagande företagsrepresentanter/-ledare får chansen att lära sig leda och organisera en kompetensdriven produktion och arbeta systematiskt med kompetensförsörjning.

Industrins parter har tillsammans startat projektet kompetenssäkrad industri. Projektet kommer att löpa över två år, har en budget på 75 miljoner kronor och riktar sig till företag med industriell produktion som har upp till 50 anställda. Deltagande företagsrepresentanter/-ledare får chansen att lära sig leda och organisera en kompetensdriven produktion. Samtidigt finns möjlighet att utveckla och införa en strukturerad process för systematiskt arbete med kompetensförsörjning. Målet är att säkra konkurrenskraften.

Projektet organiseras i regionala företagsnätverk för erfarenhetsutbyte och lärande. Företagen får stöd i det enskilda och praktiska arbetet att utforma och införa sin kompetensförsörjningsprocess i sitt befintliga kvalitetsledningssystem av en utbildad kompetenscoach.

Kvalitetsledning

Majoriteten av industriföretag arbetar idag enligt ISO 9001:2015. Det är fullt möjligt att inom ramen för denna eller annan standard integrera en välutvecklad och dokumenterad process för strategisk kompetensförsörjning. På så sätt undviks extra belastning för ledningen – det finns ETT kvalitetsledningssystem som hanterar samtliga avgörande processer i företaget.

Validering

Resultatet från valideringen ger ett exakt och träffsäkert underlag för att planera för relevanta åtgärder genom kompetensutveckling, rekrytering eller organisation av arbetet. Testcentret som genomför valideringen ska ha ett flexibelt utbildningserbjudande som möter de kompetensgap som valideringen visar. Deltagande företag har möjlighet att validera 6-8 medarbetare.

Låter det här intressant för ditt företag?

Som medlem hos Livsmedelsföretagen har ditt företag chansen att delta i projektet. Om du är intresserad eller om du har frågor om projektet kan du kontakta projektets företagskoordinator Johan Nordberg på johan.nordberg@ifmetall.se eller tel. 0720-583993.

Branschvalidering

Branschvalidering syftar till att säkra industriell produktion genom att testa de anställdas kompetens. Industrins system för validering är resurseffektiv och den process som ska införas för strategisk kompetensförsörjning ska vara enkel och lätthanterlig för företagen. Idag har industrin tre basmodeller: industriteknik, automation och underhåll. Vid sidan av dessa finns olika yrkesspecifika branschmodeller för olika industrisektorer som CNC, svets och process. Här kan du läsa mer om branschvalidering.

Relaterade länkar

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy