Livsmedelsföretagen startar hemkunskapspodd

Podcasten med namnet Feeder är tänkt som ett lättillgängligt läromedel för hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9. De fyra första avsnitten handlar om energidrycker, förpackningar, matmärkningar och tallriksmodellen.

Till varje avsnitt bjuder Feeder in sakkunniga experter och kloka gäster som tillsammans med programledarna rätar ut vanliga frågetecken kring livsmedel, slår hål på seglivade matmyter och utforskar matens roll i hemmet och samhället. Flera av de inbjudna gästerna kommer från våra medlemsföretag, och i de första avsnitten medverkar bl.a. Oatly, Fazer, Mondelez, Löfbergs, Spendrups och Norrmejerier.

− Hem- och konsumentkunskap handlar i grunden om att förbereda eleverna på vuxenlivet. Det är ett superviktigt ämne men också lite förbisett. Det vill vi ändra på med Feeder. Vi vill ge lärarna ett faktabaserat och lättillgängligt underlag till spännande diskussioner med eleverna om allt det som ryms inom hem- och konsumentkunskap, till exempel ekonomi, hälsa, miljö och kultur, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

För att podcasten ska passa in i kursplanen och verkligen komma till nytta har Livsmedelsföretagen utvecklat den i samarbete med både lärare och elever. Längd och format har anpassats för att passa eleverna, och ämnena har valts i samråd med lärare som även har fått förhandslyssna och komma med synpunkter. Varje avsnitt kommer med en lärarhandledning som läggs upp på poddens hemsida.

− Det finns en förlegad bild av att hem- och konsumentkunskap bara handlar om matlagning. Med podden vill vi ta det breda grepp som ämnet förtjänar och hjälpa eleverna att reflektera kring matens stora betydelse för deras liv. Den som vill få reda på hur man gör en toppredning kommer bli besviken, men för den som vill bli en klok och medveten konsument finns det desto mer att hämta, säger Max Berg, kommunikatör på Livsmedelsföretagen och en av Feeders programledare.

Du hittar Feeder i de allra flesta poddspelare, inklusive Spotify.

Avsnitten, lärarhandledningar och mer information om varje avsnitt finns på hemsidan www.hemkunskapspodden.se.

Du kan även lyssna på de fyra första avsnitten här: