fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LAS OCH OMSTÄLLNINGSFÖRHANDLINGAR

LO säger nej till partslösning om omställning och trygghet på arbetsmarknaden

Efter mycket intensiva förhandlingar meddelade LO sent på fredagseftermiddagen att man inte accepterar den överenskommelse om förändringar rörande anställningsskydd och omställning som överlämnades av arbetsgivarsidan under natten mot fredag. Detta innebär att förslaget till nytt Huvudavtal och modernisering av LAS förfaller. I stället tyder allt på att den statliga utredningen om LAS kommer att bli verklighet. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk kommenterar kortfattat händelseutvecklingen.

I en förhandling måste vanligtvis alla inblandade parter både ge och få för att kunna uppnå ett resultat. Så hade också innehållet i den nu förkastade överenskommelsen om ändringar i LAS och nytt Huvudavtal kunnat sammanfattas. Inget förbund hade fullt ut fått det man optimalt hade önskat; alla förbund torde dock kunnat se sig som vinnare i det stora perspektivet, framför allt på lång sikt, eftersom modernisering av arbetsrätten är nödvändig.

Mot den bakgrunden är det beklagligt att förhandlingsresultatet nu förkastats av LO. Vi hade en möjlighet att gemensamt skapa en modern arbetsrätt för framtiden. Att så inte blev fallet resulterar i en  osäkerhet om framtiden, men gällande LAS framtida utformning tyder allt på att den av justitierådet Gudmund Toijer framlagda statliga utredningen går vidare i en lagstiftningsprocess, i enlighet med januariöverenskommelsen 

Jag och mina kollegor kommer i den fortsatta politiska processen att noga följa och bevaka våra medlemsföretags prioriterade frågor för största möjliga medlemsnytta. Vi ser möjligheter att utifrån den statliga utredningen, om den blir lag, skapa den flexibilitet och modernisering som svensk arbetsmarknad behöver.

Henrik van Rijswijk, förhandlingschef

Henrik van Rijswijk Förhandlingschef 08-762 65 40076-822 65 40

Henrik är förhandlingschef vid Livsmedelsföretagen. Han ansvarar för avdelningen Arbetsgivarservice som bland annat arbetar med juridisk rådgivning och frågor rörande arbetsrätt, förhandlingar, processer i domstol, kollektivavtal, arbetsmiljö och utbildning. Henrik har varit verksam vid Livsmedelsföretagen sedan år 2007 och dessförinnan var han arbetsrättsjurist och regionansvarig vid Grafiska Företagen inom Svenskt Näringsliv under fem år. Henrik avlade sin juristexamen vid Stockholms Universitet år 1993 och innehade under ett antal år befattningar som bl. a. universitetsadjunkt i allmän rättslära och lektor i rättsvetenskap, särskilt handelsrätt, vid Juridiska fakulteten. Henrik har också varit verksam vid byrå i Stockholm. På Livsmedelsföretagen företräder Henrik tillsammans med sina medarbetare våra medlemsföretag vid förhandlingar och tvister. Han håller utbildningar inom arbetsrätt och har en ständig dialog med företagen för att på bästa sätt kunna hjälpa dem i deras roll som arbetsgivare och livsmedelsproducenter. Henrik leder riksavtalsförhandlingarna om tecknande av nya kollektivavtal för arbetare och tjänstemän och håller en tät kontakt med övriga arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy