fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Allergener

Med allergener menas allergener och andra ämnen som kan framkalla överkänslighet eller intolerans och som finns med på EU:s så kallade allergenlista. De måste alltid anges i märkningen enligt särskilda krav

De allergena ingredienser som EU listar i sin lagstiftning är gluteninnehållande spannmål, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk (inklusive laktos/mjölksocker), nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter), lupin och blötdjur.

Ingredienser som kan orsaka allergi och annan överkänslighet ska alltid deklareras i ingrediensförteckningen.

Livsmedelsföretagen har tillsammans med handeln, allergiorganisationer och Livsmedelsverket tagit fram branschriktlinjer som bland annat syftar till att ge vägledning till företagen om hur märkning med ”kan innehålla spår av” får göras.

Som uppföljning av de svenska riktlinjerna finns dokumentet Hjälp i ditt arbete med allergener. Där listas de olika allergenerna och det anges vilka halter som gett upphov till reaktioner, med underlag från Livsmedelsverket. Detta kommer att uppdateras under 2021.

Livsmedel som märks med uttryck av typen ”glutenfritt” eller ”laktosfri” måste vara anmälda till Livsmedelsverket.

Läs mer i Märkningshandboken s 44 och framåt.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy