I hygienreglerna ställs krav på de förhållanden som ska råda (grundförutsättningar) och det arbetssätt (HACCP, riskanalys och kritiska styrpunkter) som ska användas. Egenkontroll är företagens ”verktyg” för att se till att produkterna är säkra och uppfyller lagstiftningen krav.
Företagens system för egenkontroll kan utformas på olika sätt och ska anpassas till verksamheten. Det innebär att verksamheten ska ha ändamålsenliga lokaler, lämplig utrustning och goda arbetsrutiner, exempelvis när det gäller rengöring, personalhygien och märkning.
Därefter ska alla faror som kan finnas i verksamheten identifieras. För varje råvara och tillverkningssteg går man igenom vilka mikrobiologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror som finns. Farorna ska bedömas, förebyggas och övervakas. Det ska bestämmas i förväg vad som ska göras när något blir fel.
Det är viktigt att egenkontrollen fungerar och är en del av den dagliga verksamheten.
Hjälp i arbetet med egenkontroll
De nationella branschriktlinjerna är bedömda av Livsmedelsverket och är branschens egen beskrivning av hur företagen kan göra för att uppfylla lagstiftningens krav.