fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Kollektivavtalen

Ett kollektivavtal reglerar anställningsvillkor och löner mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det måste vara skriftligt. Livsmedelsföretagen har tecknat kollektivavtal som gäller för arbetare och tjänstemän. Här nedan kan du ladda ner våra kollektivavtal. Du kan också beställa utvalda kollektivavtal.

Parter i avtalen

Kollektivavtal för arbetare har vi tecknat med Livsmedelsarbetareförbundet, Handelsanställdas förbund och Hotell och Restaurang Facket, medan avtalen för tjänstemännen är mellan Livsmedelsföretagen och Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna. Medlemmar i Livsmedelsföretagen blir bundna av de kollektivavtal som vi tecknat med motparterna och måste följa avtalen.

Vilket kollektivavtal ska tillämpas

En arbetsgivare är skyldig att tillämpa rätt kollektivavtal på sin anställda. Kollektivavtalen bygger på en traditionell uppfattning om vad som är arbetar- respektive tjänstemannaarbete.  Gränsdragningsfrågor löses ofta genom diskussioner mellan berörd arbetsgivare och fackförbund på lokal nivå.

Fackförbunden Unionen och Livsmedelsarbetareförbundet har tecknat en överenskommelse om hur de ser på gränsdragningen mellan respektive förbunds avtalsområde.

Fredsplikt

När ett företag är bundet av ett kollektivavtal råder det också fredsplikt under avtalsperioden. Fredsplikt innebär ett förbud mot att vidta stridsåtgärder som exempelvis strejk eller blockad.

Ladda ner kollektivavtal

Beställ kollektivavtal

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.