fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LIVSMEDEL OCH LAGSTIFTNING

Ny lag om tobaksfria nikotinprodukter

Veckan före midsommar fattade Riksdagen beslut om ny lagstiftning för tobaksfria nikotinprodukter. I korthet innebär lagen att livsmedelsgodkända smaktillsatser är godkända, att det införs en lagstadgad åldersgräns på 18 år och att produkterna måste ha hälsovarningar.

Snus är klassat som livsmedel i Sverige sedan 1971 och snustillverkande företag med kollektivavtal är därför medlemmar i Livsmedelsföretagen. De nya produkterna, som har nikotin men inte tobak, har därmed inte haft någon laglig reglering. Men veckan före midsommar fattade Riksdagen beslut om ny lagstiftning som i stora delar följer den branschöverenskommelse som funnits sedan mer än tre år tillbaka. Lagen innebär att livsmedelsgodkända smaktillsatser är godkända, att det införs en lagstadgad åldersgräns på 18 år och att produkterna måste ha hälsovarningar.

Både Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket kommer att vara tillsynsmyndigheter, där produktkategorin hamnar under Folkhälsomyndigheten, medan kraven på hygien sammanfaller med övrig livsmedelstillverkning.

Sedan nikotinportionerna lanserades har rökningen minskat ytterligare i Sverige, särskilt bland yngre kvinnor och Sverige har nu som första land i EU en helt rökfri generation. Personer födda 1992 och senare har nämligen färre än fem procent dagligrökare, vilket är det mål som världshälsoorganisationen WHO har satt upp.

Mer att läsa om lagstiftningen finns på Folkhälsomyndighetens hemsida

Patrik Strömer Näringspolitisk expert 072-505 57 43

Patrik är näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar som särskilda ansvarsområden. Patrik är också Generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen, då snus är ett livsmedel som omgärdas av särskilda regleringar. Patrik har tidigare arbetat som PA-konsult, chefredaktör och anlitas även som skribent och föreläsare.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.