fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
Arbetsmiljö

Det ska vara lätt att göra rätt – nya föreskrifter om arbetsanpassning

Förändringar på arbetsmarknaden, nya utmaningar på arbetsplatserna och otydlighet bland föreskrifterna. Efter 27 år har arbetsmiljöverket beslutat att tiden är inne för en uppdatering och den första december i år, beslutade man om nya föreskrifter om arbetsanpassning.

De nya föreskrifterna fokuserar – precis som tidigare föreskrifter från 1994 – på arbetsgivarens skyldigheter att göra anpassningar på arbetsplatsen om än mindre detaljerat. Det ska vara lätt att göra rätt. Utgångspunkten är att man som arbetsgivare ska anpassa arbetet för de arbetstagare som har en nedsatt arbetsförmåga, oavsett vad orsaken till funktionsnedsättningen är, hur eller var den uppkommit. Fler arbetstagare ska kunna få arbetsanpassning innan de riskerar att bli sjukskrivna samt anpassning för att kunna komma tillbaka efter sjukfrånvaro.

– Vi har förhoppningar om att de nya föreskrifterna, tillsammans med den kommande vägledningen, ska ge arbetsgivarna bättre förutsättningar att faktiskt kunna hjälpa sina medarbetare med relevanta anpassningar i arbetsmiljön när så behövs, kommenterar Livsmedelsföretagens arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf.

­I samband med att de nya föreskrifterna träder i kraft den 1 juni 2021, kommer vägledning till föreskrifterna, med råd och kommentarer, att finnas tillgänglig. Livsmedelsföretagen uppdaterar informationen i samband med det.

Relaterade länkar

Heléne Eklöf Arbetsmiljöexpert 08-762 65 21

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.

Axel Granath Sakkunnig, tf press- och mediechef 08-762 65 63070-521 65 63

Axel arbetar nära VD och övrig ledning i frågor rörande förhandling, kommunikation, näringspolitik och intern administration. Hösten 2020 kommer Axel även att vara tf press- och mediechef. Han är utbildad jurist men har tidigare arbetat inom bland annat kommunikation och affärsutveckling.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy