fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
ARBETSMILJÖ

Prevent lanserar Ergonomihjälpen

Belastningsskador är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Tillsammans med Svenskt Näringsliv, PTK och LO driver Prevent projektet Hållbar belastning för att bidra till att förebygga belastningsskador. I projektet har nu webbplatsen Ergonomihjälpen lanserats, där finns information om god belastningsergonomi och praktiskt stöd i form av filmer och checklistor.

Hållbar belastning är ett projekt som Prevent driver för att bidra till att förebygga belastningsskador och sprida kunskap om vikten av god belastningsergonomi. Projektet ingår i en kampanj från Europeiska arbetsmiljöbyråns (EU-OSHA). Belastningsbesvär uppstår ofta i samband med tungt, statiskt eller repetitivt arbete, men även påfrestande arbetsställningar och högt tempo kan bidra till att besvären utvecklas. Genom Ergonomihjälpen vill Prevent bidra till att förebygga belastningsskador och sprida kunskap om god belastningsergonomi.

– Det här är ett efterlängtat material. Vi har varierande ergonomiska utmaningar inom livsmedelsbranschen som vi tar på stort allvar, och arbetar därför med ständiga förbättringsåtgärder för att förebygga ohälsa. Grunden för ett väl fungerande arbetsmiljöarbete är goda kunskaper inom den egna verksamheten. För detta arbete finns därför alltid behov av olika slags hjälpmedel och verktyg – så att det i praktiken är användarvänligt i både små och stora verksamheter, säger Heléne Eklöf, arbetsmiljöexpert på Livsmedelsföretagen.

Upptäck Ergonomihjälpen

För att nå chefer, arbetsledare, HR-personal, skyddsombud och arbetsmiljöombud som identifierar, förebygger och åtgärdar belastningsbesvär har Prevent skapat Ergonomihjälpen, en webbplats som bland annat innehåller:

  • Ergonomi på rätt sätt – en metod i fyra steg
  • Beskrivning av vanliga ergonomiproblem och hur man kan undvika dem
  • Checklistor om ergonomi
  • Texter om arbetsgivarens ansvar
  • Artiklar om ergonomi

Relaterade länkar

Heléne Eklöf Arbetsmiljöexpert 08-762 65 21

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy