fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
VALET TILL EU-PARLAMENTET

Livsmedelsföretagens guide till EU-valet - allt du behöver veta!

95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning beslutas på EU-nivå, så ur livsmedelsindustrins perspektiv är EU-valet är minst lika viktigt som riksdagsvalet. Våra EU-experter Nicklas Amelin och Tove Larsson har sammanställt industrins viktigaste prioriteringar inför mandatperioden 2019-2024, och vår podcast Feeder har intervjuat partiernas toppkandidater till EU-valet. Läs, lyssna och rösta!

Söndagen den 26 maj väljer Sverige våra 20 representanter i Europaparlamentet. Eftersom så gott som alla lagar och regler som finns på livsmedelsområdet beslutas på EU-nivå, innebär det att valet är av stor betydelse för den svenska livsmedelsindustrin. De ledamöter som väljs in i parlamentet kan få stort inflytande över kommande beslut som får direkt inverkan på företagens villkor och förutsättningar.

Livsmedelsföretagen har sammanställt de viktigaste prioriteringarna för industrin inför den nya mandatperioden, både för parlamentet och den nya EU-kommissionen som ska tillträda i höst. De fem prioriteringarna i korthet:

  • Förnyat fokus på inre marknaden
  • Forskning och innovation samt vetenskaplig evidens
  • Gemensam industripolitik
  • Brexit och internationell handel
  • Klimat och hållbarhetsfrågor

Livsmedelsföretagen har också varit med och utformat FoodDrinkEuropes prioriteringar som lanserats brett i Bryssel under våren som upptakt till parlamentsvalet.

Europaparlamentet bedriver också en kampanj för att få fler att använda sin rösträtt i valet, se mer information på www.denhärgångenröstarjag.eu.

Feeder möter EU-kandidaterna

Glöm inte att du kan lyssna till intervjuer med partiernas toppkandidater till EU-valet i vår eminenta podcast Feeder! Här är alla intervjuer:

Dokument

Tove Larsson Näringspolitisk chef 08-762 65 15072-204 29 64

Tove leder Livsmedelsföretagens näringspolitiska enhet och ansvarar för vårt public affairs-arbete på både nationell och europeisk nivå. Livsmedelslagstiftning, hållbarhet, hälsa, forskning och innovation, export och kompetensförsörjning är policyområden som enheten arbetar med. Tove har tidigare jobbat som hållbarhetschef på den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEurope i Bryssel, ansvarat för public affairs-enheten på konsultbyrån Weber Shandwick i Bryssel, arbetat på Europaparlamentet i Luxemburg samt på regeringskansliet. Tove har en magisterexamen i statskunskap från College of Europe, Brygge, Belgien och talar flytande franska, spanska och engelska.

Nicklas Amelin EU-expert +46-8-762 65 18+46-70-329 60 80

Nicklas arbetar med EU-lagstiftning inom livsmedelsområdet och bevakar även EU-samarbete i livsmedelsfrågor där det ännu inte finns gemensam lagstiftning, t ex inom mat och hälsa. Nicklas arbetar i stor utsträckning på plats i Bryssel och där är han bl a aktiv inom vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope där han är ordförande för Food and Consumer Policy Committee. Nicklas har tidigare arbetat på regeringskansliet och på EU-kommissionen i Bryssel.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy