Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Medlemsservice arrow_forward
KINA SOM EXPORTMARKNAD

Stort exportgenombrott för svenskt griskött

Kina, världens största marknad för griskött, har nu tagit initiativ till ytterligare ett steg i processen för att svenska köttföretag ska kunna exportera griskött till Kina. De kinesiska myndigheterna har nyligen skickat ett utkast på protokoll (landsgodkännande) för import av grisfläskkött från Sverige. För den svenska köttbranschen innebär det en möjlig intäktsförstärkning på minst 150 miljoner kronor årligen, enligt ett pressmeddelande från Kött & Charkföretagen. 

Kött och Charkföretagen har tillsammans med LRF, regeringen och myndigheterna under flera år jobbat hårt och engagerat för att få möjlighet att exportera griskött till Kina. I Kina har griskött en särställning i matkulturen och 65 procent av allt kött som konsumeras är griskött jämfört med drygt 30 procent i Sverige.

– Att vi nu fått ett utkast till protokoll (landsgodkännande) innebär att processen på allvar tar fart mot en svensk export av griskött till Kina i framtiden. Hälften av det griskött som produceras i världen konsumeras i Kina och detta är en marknad som även svenska köttföretag med våra högkvalitativa produkter måste finnas på, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.