fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Svenska exportsuccéer

Om du tror att det främst är svenska kulturpersonligheter som Stieg Larsson och Robyn som sätter Sverige på världskartan så finns det anledning att tänka om. En undersökning från Ungdomsbarometern bland unga amerikaner visar att bland sådant som de förknippar med Sverige – tex ”neutralt”, ”kallt”, ”Ikea” och ”Schweiz” – står svensk mat ut bland svaren. Två av 579 personer svarade Millennium-serien och en enda person uppgav Robyn. Men var fjärde person nämnde mat eller godis som det första de tänkte på när de hörde ordet ”Sverige”. En av tio tänkte specifikt på Malacos pastellfärgade fiskar som i USA går under det passande namnet ”Swedish fish”.

Tio svenska livsmedelsexportsuccéer

Svensk mat och dryck är uppskattad världen över. Här är några av alla de fantastiska svenska livsmedel som vi säljer till andra länder, och som får folk från Kina till Chile att tänka på mat och dryck när de hör ordet Sverige.

Västerbottensost
Osten som bara kan göras på en enda plats i hela världen – i norrländska Burträsk – men som avnjuts på många håll i världen, till exempel i Finland och Storbritannien.

Absolut Vodka
Skånsk säd blir till trendig vodka och Sveriges överlägset största matexportprodukt. Absolut Vodka är också ett av världens bäst kända vodkamärken. Många kampanjer från Absolut har gått till reklamhistorien.

Söt cider
Svenska bryggerier som Åbro och Kopparbergs har revolutionerat det brittiska pubutbudet med söt cider. Men hur uttalar engelsmännen egentligen “Rekorderlig”?

Frysta tårtor
Göteborgsföretaget Almondy får tyskarna att smälta. Frysta mandeltårtor har blivit en succé, och företaget försöker till och med få tyskarna att säga “tårta” på svenska.

Kaffe
Visste du att till exempel Gevalia och Löfbergs fått engelsmännen att börja dricka kaffe? Att komma från ett av de mest kaffedrickande länderna i världen är ett starkt försäljningsargument i det stora te-landet.

Pepparkakor
En av de mest svenska julsmakerna sprids allt mer i Europa, USA och Kina. Fast “ginger snaps” som det heter i USA äts förstås året om.

Skorpor
Fransmännen tycker att deras marmelad kräfva svenska skorpor. Säljs ofta som ett hälsosamt alternativ till andra kakor och kex.

Knäckebröd
Har ända sedan 500-talet haft en naturlig plats i den svenska husmanskosten. Idag kan man njuta av vårt spröda, nyttiga bröd i ett fyrtiotal länder världen över.

Sill
En del säger att man måste vara uppvuxen i Sverige för att kunna uppskatta inlagd sill, men Abbas sill går på export till bland annat Sydafrika, Sydamerika och Australien, som alla gillar “Swedish tapas”.

Bageriingredienser
I Mellanöstern äter man kakor och dricker te när vi i västvärlden i stället tar en öl. Svenska företag säljer mängder av högkvalitativa ingredienser till bagare i hela Mellanöstern.

Dokument

Rasmus Bäckström Ansvarig exportfrågor och delbranscher 08-762 65 34070-756 21 41

Rasmus är exportansvarig på Livsmedelsföretagen och har bred allmänpolitisk kunskap med särskild inriktning på handelspolitiska frågor. Han är även generalsekreterare för branschföreningarna Arom & Kryddföreningen, Sveriges Bagerileverantörers förening och Svenska Juiceföreningen. Han är utbildad civilekonom med inriktning på detaljhandel och har tidigare arbetat på Europaparlamentet med frågor som rör företagande och konsumentskydd.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.