fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
NÄRINGSPOLITIK

Totalförsvarsutredningen och krisberedskap

Hur står det till med den svenska beredskapen? Är den lika god som våra livsmedel? Vilken blir näringslivets roll i händelse av en kris? Vår näringspolitiske expert Patrik Strömer reder ut vad som har hänt sedan 2015 då regeringen beslutade om inriktning för totalförsvaret.

Patrik Strömer:

Bakgrunden är att regeringen 2015 beslutade om inriktning för totalförsvaret. Därefter har det följt ett antal beslut och utredningar; Försvarsberedningen Motståndskraft 2017 och Värnkraft 2019 (Ds), och nu i början av december presenterades SOU 2019:51 om Näringslivets roll i totalförsvaret.

Den sistnämnda utredningen är i princip en kartläggning av hur det ser ut och vilka lagar som gäller, både under mer normala förhållanden och under höjd beredskap. Instruktionerna från Finansdepartementet till Totalförsvarsutredningen har varit tydliga: inga budgetpåverkande förslag! Försvarsberedningen höftar med 700 MSEK årligen i beredskapslager och ingen skarpare beräkning finns från politiskt håll. Ändå inser alla att en starkare beredskap inte är gratis. Alternativet att vissa företag på eget bevåg ska bidra utan ersättning får anses som väl optimistiskt, annat än i en akut kris där inga andra etablerade avtal eller samarbeten finns uppgjorda på förhand.

Så vad händer nu? Försvarshögskolan och Livsmedelsverket har genomfört en första pilotworkshop med föreläsningar om totalförsvarsplaneringen, säkerhetsskyddslagen och scenarioövningar. Tanken är att företag i hela livsmedelskedjan ska erbjudas möjlighet att deltaga i dessa under kommande år. Mer information om detta väntas under början av 2020, och mer generell information från Livsmedelsverket finns här:

https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/krisberedskap-och-civiltforsvar

Patrik Strömer Näringspolitisk expert 072-505 57 43

Patrik är näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar som särskilda ansvarsområden. Patrik är också Generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen, då snus är ett livsmedel som omgärdas av särskilda regleringar. Patrik har tidigare arbetat som PA-konsult, chefredaktör och anlitas även som skribent och föreläsare.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy