Uppdaterad förpackningsguide från Livsmedelsföretagen och Normpack

Att ha koll på sina förpackningar kräver ordning och reda på den dokumentation som krävs. Därför har Livsmedelsföretagen tillsammans med Normpack sammanställt en praktisk guide som vi hoppas skall inspirera och underlätta för livsmedelsföretagare att leva upp till både konsumenternas förväntningar och myndigheternas krav på säkra förpackningar.

Här kan du ladda ner Förpackningsguiden.

Förpackningen är det första som konsumenten ser av de livsmedel som våra medlemsföretag tillverkar. Förpackningens utformning skall vara tilltalande, hjälpa konsumenten att hitta livsmedlet i hyllan, skydda livsmedlet, underlätta transporten hem och vara lätt att hantera. Konsumenten förutsätter att livsmedelstillverkaren har kontrollerat att förpackningen är säker, och det förtroendet måste vårdas. Att förpackningen kan återvinnas när den har gjort sitt jobb är också en viktig aspekt. Bästa sättet att som livsmedelstillverkare leva upp till det är att skaffa sig mera kunskaper om förpackningar och de krav som finns.

– Förpackningar och speciellt plast har hamnat i fokus det senaste året, därför är det nu extra roligt att vi precis är klara med uppdateringen av vår guide om förpackningar och material i kontakt med livsmedel. Den var i stort behov av en ansiktslyftning och uppdatering så jag kontaktade Normpack för att se om vi kunde fortsätta samarbetet, vilket de var positiva till. Konsumenternas och myndigheternas krav på att våra medlemsföretag har bra förpackningar och transparent information om vad de är gjorda av kommer att öka, och därför har vi lagt till checklistor både om förpackningsutveckling och kontrollbesök, säger Marie Rydén, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Guiden vänder sig till alla livsmedelsföretag men är särskilt användbar för små och medelstora företag. Guiden bygger på vad lagtexten och förordningar säger och våra kommentarer och tips på vad man som producent bör tänka på i varje steg vid val av förpackning.

– Myndigheterna aviserar att de ska förstärka tillsynen inom området. Kan guiden bidra till att skapa klarhet och förståelse för vilka krav man har att uppfylla och hur man gör det, då kommer den att underlätta framtida kontroller. För livsmedelsföretag är det viktigt att ha en förståelse för de olika kraven beroende på material och livsmedel vid samtal med sina förpackningsproducenter, säger Ann Lorentzon, projektledare för Normpack på RISE.

Förpackningsguiden är en uppdaterad och utökad version av förpackningsguiden från 2011.

Marie Rydén

Näringspolitisk expert