fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Validering av industrikompetens

Det finns olika valideringsmodeller för industrins olika kompetensområden och nedan beskrivs de som vi tagit fram gemensamt under 2015-2016.

Industriteknik Bas

För första gången har de viktigaste aktörerna inom industrin tillsammans tagit fram en gemensam valideringsmodell: Industriteknik Bas. Den individ som klarar kraven har kunskap och färdighet motsvarande industrins lägsta gemensamma krav på anställda.

Arbetsförmedlingens upphandling av denna modell blev klar i februari 2017. Den kan genomföras för arbetssökande och nyanlända (finns på ytterligare 3 språk) tillsammans med utbildning så att individer kan uppnå kraven för att få ut ett ”bevis” för Industriteknik Bas, vilket gör att företag kan ställa detta som krav i kontakt med Arbetsförmedlingen.

Klicka här för mer information om Industiteknik Bas.

Automation Bas

Livsmedelsföretagen har på samma sätt också deltagit i arbetet med att ta fram Automationsteknik Bas. Den individ som klarar dessa krav har kunskap och färdighet som motsvarar industrins lägsta gemensamma krav för anställning i en automatiserad produktion.

Processteknik Bas

Livsmedelsföretagen och IKEM har gemensamt tagit fram valideringsmodellen för Processteknik Bas. Den bygger på Industriteknik Bas och en individ som ska genomgå validering för Processteknik Bas ska först ha klarat minst Industriteknik Bas. Den individ som klarar kraven har en kunskap och förståelse som motsvarar processoperatörens arbete i livsmedelsindustrin samt kemi-, läkemedel-, och plastindustrin (IKEM). Denna modell ägs av Livsmedelsföretagen, Livsmedelsarbetareförbundet, Ikem och If metall gemensamt. Vi arbetar för att Processteknik Bas ska vara upphandlad och klar hos Arbetsförmedlingen hösten 2017.

Samtliga modeller kan användas redan nu för att säkerställa att redan anställd personal har rätt kompetens och för att tydliggöra inom vilka områden kompetensutveckling behöver ske. Företag kan uppge för bemanningsföretag att personal ska vara validerade enligt någon/några av modellerna.

Kompletterande livsmedelsmoduler

Livsmedelsföretagen avser under 2017 utveckla kompletterande moduler till Processteknik Bas inom områden som krävs för arbete som processoperatör i livsmedelsindustri.

Karin Thapper Ansvarig kompetensförsörjning 08-762 65 38070-377 97 39

Ansvarsområde: Kompetensförsörjning och utbildningsfrågor

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy