fbpx
Hoppa till innehåll

Yrke: Lagerchef

Mohamed Zyada jobbar* som lagerchef på Skånemejeriers anläggning i Fosie, Malmö. Där basar han över den komplexa logistiken som är förutsättningen för att konsumenter alltid ska kunna få tag på färska produkter som mjölk, ost och yoghurt i den lokala butiken och online. Mohamed har varit en av Skånemejeriers omkring 700 anställda sedan 2008.

Berätta om ditt jobb – vad gör du?

Kortfattat kan man säga att mitt jobb går ut på att se till att allt packas och levereras från oss i tid. Samtidigt som det ska uppfylla alla krav på kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Varför är det härligt att jobba med livsmedel?

Alla gillar mat! Och om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst. Allt ifrån kraven på kvalitet till hur du arbetar med livsmedelssäkerhet – det är mycket som du måste få på plats. Det är dessutom stor skillnad mellan att arbeta med färska eller frysta produkter. På Skånemejerier jobbar vi enbart med färska produkter vilket gör det ännu roligare för mig att ha logistikansvar. Eftersom det är kort hållbarhet på färska produkter så gäller det att kunna leverera allt så fort som möjligt. Det är en utmaning att se till att allt klaffar, men det är jättekul.

“Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst.”

Beskriv en extra bra dag på jobbet, vad händer då?

Det är en dag då vi får många fler beställningar än vad prognosen sagt – och ändå lyckas leverera varenda droppe. Det är en otrolig känsla! Ett exempel är från början av pandemin då människor började hamstra varor. Jag minns en fredagskväll då vi fick ett meddelande om att vi hade ökat försäljningen av mjölk med 40 procent bara den kvällen. Det blev rätt stressigt i både produktion och leverans, men vi lyckades leverera allt.

Och vad är ditt allra bästa jobbminne?

När vi byggde höglagret[1]  i Malmö. När det driftsattes var det så mycket som hände, många stora utmaningar med förseningar och driftstörningar i början – men så är det ju att sätta igång ett helt nytt höglager. Vi jobbade 18 timmar om dagen i två veckor för att få det att rulla. Men vi jobbade tight och hade väldigt roligt – jag och mina kollegor kom väldigt nära varandra. Jag tror kanske inte att jag skulle vilja göra det igen, men det är bland det roligaste och mest lärorika jag har gjort.

Hur ser din väg ut till det här jobbet?

Jag är utbildad matte- och fysiklärare, så jag är inte utbildad inom detta egentligen, men det har varit en fördel att vara duktig i matte och kunna använda pedagogik i mitt ledarskap. Men om du vill bli lagerchef så skulle jag inte rekommendera dig att utbilda dig till lärare först. Jag började jobba extra på Skånemejeriers lager under tiden som jag var lärarstudent. Sedan blev jag samordnare, gick och blev flödeschef, sedan avdelningschef och nu lagerchef. Du kan verkligen klättra inom ett företag som Skånemejerier. Det finns definitivt olika vägar in för att komma till en sådan här position – antingen utbildning eller erfarenhet.

Vilken typ av utbildning och erfarenhet är bra att ha för att jobba med det du gör?

Civilingenjör eller civilekonom med inriktning supply chain eller transport management är bra utbildningar för att arbeta med logistik. Då får du allt det teoretiska. Jag tror också att det är väldigt viktigt att ha jobbat extra under sina studier så att man får med sig det praktiska. Det är väldigt unikt att jobba på ett lager, så det kan vara bra att förstå mentaliteten och hur saker och ting fungerar.

Vilken är din favoritprodukt ur ert sortiment?

Allerum XO Präst som är lagrad i 24 månader. Den är farligt god! Riktigt bra.

*Mohamed har sedan artikeln skrevs gått vidare till en roll på Lactalis Canada, där han arbetar som Director, National Warehousing

Yrke: Brand Team Manager
”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”
Yrke: Brand Barista
”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”
Yrke: Produkt- och processutvecklare
”Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag”
Yrke: Fältsäljare
”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”
Yrke: Produktionsledare
”Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt”
Yrke: Kvalitetsingenjör
”Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer”
Yrke: Projektledare
”Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden”
Yrke: Chief Creative Officer
”To work in a business that is constantly reinventing itself, finding new ways to surprise and delight consumers – that’s pretty rewarding”

Ekonomi och konjunktur

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en hörnsten i den svenska ekonomin. Här hittar du vår chefekonom Carl Eckerdals kvartalsvisa konjunkturbrev tillsammans med fakta och statistik över den svenska livsmedelsindustrin.

Vi finns i hela Sverige

Livsmedelsindustrin är en av Sveriges mest geografiskt spridda industrier, med företag från Visby till Uddevalla och från Ystad till Haparanda. På många platser runtom i landet är industrin den största arbetsgivaren och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Vi arbetar med livsmedel

I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 55 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.

En framtidsindustri

Vi står inför en rad stora globala utmaningar; som klimatförändringar, en försämrad folkhälsa och en växande befolkning. Livsmedelsindustrin har både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Ett engagerat hållbarhetsarbete och satsningar på forskning och innovation är avgörande i den här viktiga framtidsindustrin.

Om krisen kommer

Även under den mest intensiva fasen av coronapandemin uppstod det aldrig någon matbrist. Produktionen av livsmedel fortsatte. Men vad händer vid en ännu större kris?

Behövs vi?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.