Yrke: Produkt- och processutvecklare
Hasse Mathiason är i rollen som produkt- och processutvecklare på Atria ansvarig för att ta fram nya korvar och för att hela flödet i två av företagets fabriker fungerar optimalt – varav den i Sköllersta är en av Sveriges största korvfabriker. Han började på Atria 2016, men har arbetat i livsmedelsbranschen i olika roller i 25 år. Allt började med ett sommarjobb på Dafgårds under en utbildning till barnskötare.

Varför är det härligt att arbeta med livsmedel – och specifikt med korv?
Det är helheten, att det är ett kreativt arbete där man verkligen får skapa någonting – kombinera olika köttslag som har olika beteenden, smaker och former. Det roligaste är när jag går till affären och ser att folk väljer de produkter som jag har varit med att utveckla och som jag själv är stolt över. I mitt fall arbetar jag ofta med korv, men jag har jobbat med hamburgare, skinka, bacon… Korven är fantastisk eftersom den är så flexibel. Man kan äta den kall som den är om man är riktigt hungrig, man kan ta med den ut och grilla, eller göra en stroganoff. Det finns oändliga möjligheter och jag tror att de flesta gillar korv!
Vad gillar du mest med ditt jobb?
Frihet under ansvar. Jag har en ganska fri roll med ett antal olika projekt där jag kan disponera tiden utifrån projekten. Sedan får man verkligen använda sin kreativa ådra i min roll. Dessutom gillar jag mat överlag. Jag är väldigt matintresserad och det är klart att det är en viktig del att man, som i mitt fall, faktiskt äter det man håller på med. Jag gillar också den tekniska biten, både maskinerna och att se hur vi kan optimera flöden och processer i produktionen. Det tycker jag är kul.
“Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag.”
Beskriv en extra bra dag på jobbet, vad händer då?
Den börjar med en kopp kaffe såklart. Efter det gillar jag att stå och köra prover – vi har en liten provchark i vår fabrik där vi gör testprodukter. Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag. Sedan får jag gärna återkoppling från en kund som har testat prover och tycker att de är fantastiska, men som vill ha lite justeringar, för den dialogen är alltid intressant och givande. På eftermiddagen testar jag proverna jag gjorde på förmiddagen – ibland gå det så fort att det går att testa produkterna redan samma dag. Jag rundar av dagen med ett listningsbesked från någon av de stora livsmedelskedjorna, vilket innebär att vi får in en ny produkt på marknaden. Att få plats på hyllan är alltid en seger!
Vad är ditt bästa jobbminne?
Om man som jag har varit 25 år i branschen så har man så klart en hel del härliga minnen. Men jag minns särskilt en gång när jag var på en utbildning på Eldrimner uppe i Östersund. Jag har alltid varit intresserad av att lära mig grunderna i charktillverkning och just den här utbildningen handlade om kycklingchark. I samma veva höll jag på att utveckla en produkt för storhushållsmarknaden och visste att kunden skulle köpa flera hundra ton om året om allt gick i lås. Så samtidigt som jag stod och plockade fjädrarna på tre höns så fick jag besked om att kunden hade godkänt produkten. Mitt jobb är allt från det riktigt småskaliga till jätteproduktioner.
Hur hamnade du i rollen som produkt- och processutvecklare på Atria?
Jag är egentligen utbildad barnskötare, med inriktning mot barn med behov av särskilt stöd. Men jag hade en far som jobbade på Dafgårds i över 40 år och jag halkade in där som sommarjobbare några år. När jag sedan var färdig med min utbildning till barnskötare tänkte jag att jag kan vara kvar ett år och tänka lite på vad jag vill göra – det blev 21 år på Dafgårds och jag har fortfarande inte riktigt kommit på vad jag vill göra. Sedan fick jag chansen att komma upp till Atria och titta på fabriken och träffa produktutvecklingschefen. Vi fann varandra direkt och det kändes fantastiskt bra. Men allt började med ett sommarjobb och sedan blev jag kvar.
Vilken typ av utbildning och erfarenhet är bra att ha för att jobba med produkter och processer inom charkindustrin?
Tyvärr så finns det för få utbildningar inom charkindustrin. Eldrimner är bra, framförallt om man är småskalig. Restaurang- och livsmedelsutbildningar på gymnasienivå är en bra början. Men framförallt handlar det om att fråga och vara nyfiken, och att verkligen intressera sig om man tycker att något är intressant. Fråga de som är gamla i gamet, men våga ifrågasätta varför man gör på ett visst sätt istället för att bara lära sig att man ska göra så.
Vilken är din favoritprodukt ur ert sortiment?
Det jag gillar mest i vårt sortiment är Ridderheims ölkorv som jag tycker är fantastiska och helt outstanding på marknaden. Alltifrån de starkaste till de lite mer udda smakerna som vi har.
Vad är din bästa lunchmatlåda?
Favoritmatlådan är rätt simpel: en spagetti med köttfärssås eller en pasta bolognese som jag varierar. Det behöver inte alltid vara kött, utan det kan vara gryn eller ett vegetariskt protein. Det är inte så noga, det är mer formen som är så fantastisk – gärna med lite parmesan på för att höja det ytterligare.

”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”

”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”

”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”

”Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt”

”Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst”

”Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer”
