fbpx
Hoppa till innehåll

Yrke: Produktionsledare

Efter att ha drömt om att bli fotbollsproffs började Michael Lundberg arbeta på Carlsberg 1999 under ett sommarlov på gymnasiet. Det blev början på en lång karriär som efter flera olika roller på företaget nu har lett till att han är produktionsledare för Carlsberg Sveriges anläggning Ramlösa Hälsobrunn utanför Helsingborg. Där fylls flaskor och burkar med 90 miljoner liter mineralvatten varje år.

Hur ser din väg till produktionsledare ut?

Jag gick handelsprogrammet med fotbollsinriktning på gymnasiet – jag trodde att jag skulle bli fotbollsproffs. Jag började på Carlsberg som sommarvikarie och sedan blev jag kvar efter att jag gjort militärtjänstgöring. Jag fick möjligheten att arbeta som “försteman” på ett skift och kände direkt att det var kul att få leda en mindre grupp och att ha ansvar för att nå veckomålen. För ungefär fem år sedan dök en möjlighet upp att bli produktionsledare och jag kände att det var rätt tid för mig att prova på en sådan roll. Jag har aldrig ångrat mig. Det är otroligt kul att få jobba med människor varje dag!

Varför är det härligt att jobba med livsmedel?

Att producera något med hög kvalitet som når ut till väldigt många kunder är en härlig känsla!

“Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt.”

Nämn tre saker som du gillar särskilt mycket med ditt jobb.

Engagemanget som jag möts av från mina kollegor i produktionen – att vi ständigt vill bli bättre och utvecklas. Att ingen dag är den andra lik, vilket gör att man alltid är på tårna. Och sedan gillar jag ledarskapet, att få leda och jobba tillsammans med andra.

Vilka egenskaper är viktigast för att vara en bra produktionsledare?

Att vara positiv, en vinnarskalle, lyhörd och lösningsorienterad.

Beskriv en särskilt bra dag på jobbet. Vad händer då?

En bra dag på jobbet är när vi har arbetat med någon problemlösning under en längre tid och faktiskt hittar rotorsaken till problemet – och löser det. Det är en bra känsla när kollegor har lagt ner tid och engagemang för att tillsammans hitta lösningar på problem.

Har du ett “bästa jobbminne”?

Ett ganska färskt minne är när vi började producera sleekburkar [en typ av avlång aluminiumburk] istället för enbart den klassiska standardburken. Det var ett stort projekt att bygga om en linje för att producera något helt nytt. Efter många timmar i möten, på linjen, med analyser och funderande så lyckades vi genomföra det på ett otroligt bra sätt. Det är extra kul att få ligga långt framme i utvecklingen av en viss produkt!

Vad är dina bästa tips till någon som är intresserad av att bli en produktionsledare inom livsmedelsbranschen?

Jag tycker personligen att min erfarenhet från en tidigare roll som operatör har hjälpt mig otroligt mycket i min nuvarande roll. Jag vet i princip hur alla maskiner fungerar och har därför en stor förståelse för eventuella svårigheter som kan dyka upp i produktionen. Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt. Och: tveka inte att ta chansen när den kommer!

Vilken är din favoritprodukt ur Carlsbergs sortiment?

Jag är en klassisk Carlsberg Hof-kille.

Och vad äter och dricker du helst en fredagskväll?

Grillad hamburgare med alla härliga tillbehör och en Hof i handen på min baksida i solen.

Yrke: Brand Team Manager
”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”
Yrke: Brand Barista
”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”
Yrke: Produkt- och processutvecklare
”Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag”
Yrke: Fältsäljare
”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”
Yrke: Lagerchef
”Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst”
Yrke: Kvalitetsingenjör
”Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer”
Yrke: Projektledare
”Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden”
Yrke: Chief Creative Officer
”To work in a business that is constantly reinventing itself, finding new ways to surprise and delight consumers – that’s pretty rewarding”

Ekonomi och konjunktur

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en hörnsten i den svenska ekonomin. Här hittar du vår chefekonom Carl Eckerdals kvartalsvisa konjunkturbrev tillsammans med fakta och statistik över den svenska livsmedelsindustrin.

Vi finns i hela Sverige

Livsmedelsindustrin är en av Sveriges mest geografiskt spridda industrier, med företag från Visby till Uddevalla och från Ystad till Haparanda. På många platser runtom i landet är industrin den största arbetsgivaren och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Vi arbetar med livsmedel

I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 45 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.

En framtidsindustri

Vi står inför en rad stora globala utmaningar; som klimatförändringar, en försämrad folkhälsa och en växande befolkning. Livsmedelsindustrin har både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Ett engagerat hållbarhetsarbete och satsningar på forskning och innovation är avgörande i den här viktiga framtidsindustrin.

Om krisen kommer

Även under den mest intensiva fasen av coronapandemin uppstod det aldrig någon matbrist. Produktionen av livsmedel fortsatte. Men vad händer vid en ännu större kris?

Behövs vi?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.