fbpx
Hoppa till innehåll

Yrke: Projektledare

Sara Samuelsson jobbar på HKScan med den officiella titeln CR Project Manager, Environment, men i praktiken är hon projektledare för Gårdsinitiativet. Sara brinner för att jobba tillsammans med lantbrukare mot ett cirkulärt och levande jordbruk och en ökad biologisk mångfald. Efter att ha gjort sitt masterarbete på HKScan hösten 2019 fick hon erbjudande om att bli en av företagets 7 000 anställda i Sverige, Finland och Baltikum.

Varför är det härligt att jobba med livsmedel?

Livsmedel är en av få produkter som kan frammana så mycket känslor. När vi äter känner vi – oftast – njutning, lycka, gemenskap, mättnad… Att få uppleva detta varje dag och att bidra till dessa upplevelser är något fantastiskt tycker jag! Med mitt jobb inom hållbarhet hoppas jag kunna lägga till ytterligare en dimension till dessa känslor: jag vill att våra konsumenter ska känna att de har gjort ett bra val som faktiskt spelar roll när de köper våra produkter i butik.

Vad är det bästa med att jobba med hållbarhetsfrågor?

Hållbarhet är en av vår tids största ödesfrågor. Det är läskigt men samtidigt fascinerande hur vår planet förändras på grund av den mänskliga aktiviteten. Att jag kan vara med och driva dessa frågor framåt och faktiskt förändra våra lantbruksföretags inställning och påverkan gällande vår planets framtid är spännande.

“Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden.”

Vilka egenskaper är viktigast för att vara bra på ditt jobb?

I mitt jobb krävs det att man är en produktiv ledare som är problemlösningsorienterad och anpassningsbar. Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden.

Beskriv en extra bra dag på jobbet, vad händer då?

Då åker jag iväg på ett gårdsbesök till en inspirerande leverantör som deltar i Gårdsinitiativet. Vi tittar på någon ny, smart lösning han eller hon investerat i som minskar gårdens klimatpåverkan och bidrar positivt till miljön samtidigt som den effektiviserar produktionen och ökar lönsamheten.

Hur ser din väg ut till att arbeta med hållbarhet på HKScan?

Jag är utbildad livsmedelsagronom med en Master in Food Science på SLU i Uppsala. Innan det studerade jag några terminer till civilingenjör inom miljö- och vattenteknik innan jag insåg att det var alldeles för tekniskt för min smak. Jag ville ju jobba med hållbarhet i praktiken, inte konstruera solceller eller jobba med kärnkraftsavfall. Mitt intresse för mat gjorde att jag fick upp ögonen för livsmedelsagronomutbildningen. Där fick jag kombinera intresset för biologi, kemi och molekylerna bakom själva produkten med mer övergripande lantbruks- och primärproduktionsfrågor. Under utbildningen började jag intressera mig mer och mer för animalieproduktionen och valde därför att söka till HKScan när det var dags att skriva min masteruppsats. September 2019 började jag skriva mitt masterarbete om köttkvalitet och i december samma år fick jag ett vikariat för vår dåvarande hållbarhetschef som ansvarade för Gårdsinitiativet som skulle iväg på föräldraledighet.

Vilka är dina bästa tips till en ung person som vill jobba med hållbarhet inom livsmedelsbranschen?

Våga ta för dig! Försök få in en fot på ett företag du tycker är lite extra spännande. Kandidat- eller masterarbete, praktik eller sommarjobb är perfekta tillfällen att testa på och se om det är lika intressant som du tror. Läs extra kurser inom det område du är intresserad av och lägg till dem på CV:t så att det syns att du har det intresset som en egen nisch. Ta kontakt med personer på företaget som arbetar med dessa frågor, använd LinkedIn eller ring företagets support för att få kontaktuppgifter till rätt person. Vad är det värsta som kan hända? Ett nej är inte hela världen, då är det bara att testa någon annanstans.

Vilken är din favoritprodukt ur ert sortiment?

Spareribs från Hållbarhetsgrisen. Det är ett koncept vi har tillsammans med Anders Gunnarsson och hans klimatsmarta grisar på Halla Gård i Västergötland. Ribsen är perfekta att långköra på grillen med massa smarriga kryddor och sen pensla på glaze på slutet för att få dem perfekt saftiga och lite sticky!

Yrke: Brand Team Manager
”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”
Yrke: Brand Barista
”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”
Yrke: Produkt- och processutvecklare
”Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag”
Yrke: Fältsäljare
”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”
Yrke: Produktionsledare
”Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt”
Yrke: Lagerchef
”Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst”
Yrke: Kvalitetsingenjör
”Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer”
Yrke: Chief Creative Officer
”To work in a business that is constantly reinventing itself, finding new ways to surprise and delight consumers – that’s pretty rewarding”

Ekonomi och konjunktur

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en hörnsten i den svenska ekonomin. Här hittar du vår chefekonom Carl Eckerdals kvartalsvisa konjunkturbrev tillsammans med fakta och statistik över den svenska livsmedelsindustrin.

Vi finns i hela Sverige

Livsmedelsindustrin är en av Sveriges mest geografiskt spridda industrier, med företag från Visby till Uddevalla och från Ystad till Haparanda. På många platser runtom i landet är industrin den största arbetsgivaren och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Vi arbetar med livsmedel

I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 45 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.

En framtidsindustri

Vi står inför en rad stora globala utmaningar; som klimatförändringar, en försämrad folkhälsa och en växande befolkning. Livsmedelsindustrin har både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Ett engagerat hållbarhetsarbete och satsningar på forskning och innovation är avgörande i den här viktiga framtidsindustrin.

Om krisen kommer

Även under den mest intensiva fasen av coronapandemin uppstod det aldrig någon matbrist. Produktionen av livsmedel fortsatte. Men vad händer vid en ännu större kris?

Behövs vi?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.