fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Arbetsmiljöregler & ämnesområden

I föreskrifterna om Systematiskt arbetsmiljöarbete framgår det att arbetsmiljöarbetet ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten i en organisation, och att arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på en arbetsplats sociala, organisatoriska och fysiska förhållanden.

Det finns flera regler och föreskrifter som lägger grunden för hur en Sund och Säker arbetsmiljö ska vara. Utöver det – så behöver man anpassa sitt förebyggande arbetsmiljöarbete genom att ”ta höjd” för de särskilda förutsättningar som gäller vid varje verksamhet. Alla arbetsplatser är unika.

Här vill vi visa hur du själv hittar till lagar och regler för arbetsmiljön. Men även vissa länkar till enklare vägledningar att ta hjälp av för att förstå vad regelverket egentligen säger.

Arbetsmiljölagen AML – läs på Arbetsmiljöverkets hemsida 

Arbetsmiljöförordningen – läs på Arbetsmiljöverkets hemsida 

Läsvänligt: Arbetsmiljölagen med kommentarer samt Arbetsmiljöförordningen – ladda ner boken här 

Arbetstidslagen ATL – läs på Arbetsmiljöverket hemsida 

Läsvänligt – Arbetstidslagen med kommentarer samt Arbetstidsförordningen – ladda ner boken här 

Föreskrifterna – reglerna som mer preciserat bestämmer vad som gäller kring arbetsmiljön – hittar du här

Läsvänligt – Systematiskt arbetsmiljöarbete SAM – ladda ner vägledningen till föreskrifterna om SAM 

Läsvänligt – Organisatorisk och social arbetsmiljö OSA – ladda ner vägledningen till föreskrifterna om OSA 

Trycksatta anordningar – kontroller och fortlöpande tillsyn

Trycksatta anordningar finns i de flesta verksamheter. Det kan exempelvis vara luftbehållare på tryckluftskompressorer, kokgrytor i storkök, gassystem på sjukhus och verkstäder, gasoltankar, hydroforer (tryckbärande vattentank), pannor i olika energianläggningar, processkärl i kemisk- och cellulosateknisk industri, eller cisterner för förvaring av kemikalier på depåer och industrin.

Arbetsmiljöverkets hemsida kan du ta reda på mer om regler kring trycksatta anordningar, exempelvis riskbedömningar, kontroller och fortlöpande tillsyn.

Läs mer om kontroller på Arbetsmiljöverkets hemsida 

Kontroll av trycksatta anordningar får endast utföras av kontrollorgan. Swedac är den myndighet man ska vända sig till om man vill veta vilka svenska företag som är ackrediterade för att utföra kontroll av trycksatta anordningar. Se Swedacs hemsida.

Lyftanordningar och lyftredskap

Truckar

Kemiska arbetsmiljörisker

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy