fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
Undvik onödiga sanktionsavgifter

Böter, straff & sanktionsavgifter

Även om man arbetar systematiskt med förebyggande arbetsmiljöarbete kan det hända att vissa kontroller eller besiktningar missas, att vissa dokument saknas eller att de är otydliga. En del av Arbetsmiljöverkets paragrafer i föreskrifterna är förenade med sanktionsavgifter – det vill säga, det kan kosta mycket pengar om man inte följer vissa paragrafer.

Bra att hålla koll på:

  • Ta reda på om era trycksatta anordningar omfattas av krav på kontroll (tidigare kallat besiktning) ifrån en ackrediterat kontrollorgan. Ibland missar man detta och har enbart avtal för underhåll och service. Se efter om ni har ett kontrollintyg och om det finns en skyltning uppsatt på anordningen som visar att den är kontrollerad. Några exempel på trycksatta anordningar:
    • Tryckluftsbehållare med tillhörande tryckluftssystem
    • Ång- eller hetvattenpanna
    • Kokgrytor
  • Har ni skriftligt dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn av trycksatt anordning och dess eventuella säkerhetsutrustning i klass A eller B.

Läs mer om kontroller på Arbetsmiljöverkets hemsida

Kontroll av trycksatta anordningar får endast utföras av kontrollorgan. Swedac är den myndighet man ska vända sig till om man vill veta vilka svenska företag som är ackrediterade för att utföra kontroll av trycksatta anordningar. Se Swedacs hemsida

Läs mer om trycksatta anordningar, regler och sanktionsavgifter på Arbetsmiljöverkets hemsida 

Läs mer om andra regler/paragrafer som är förenade med sanktionsavgifter på Arbetsmiljöverkets hemsida 

Läs mer om böter, straff, och sanktionsavgifter 

Några avgifter är så kallade fasta avgifter. Det framgår av paragraftexten hur mycket som ska betalas och den fasta avgiften är lika för alla.

I de flesta fall är dock sanktionsavgiften differentierad, vilket innebär att stora arbetsgivare får betala mer än små arbetsgivare. Avgiften på sanktionen beräknas då efter antalet sysselsatta i företaget eller organisationen. Både anställda och inhyrda räknas, oavsett om de arbetar heltid eller deltid.

Arbetsgivare med 500 eller fler sysselsatta betalar maximal avgift oavsett hur många som är sysselsatta.

Läs mer i nedan länkar

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.