Bra att hålla koll på:
- Ta reda på om era trycksatta anordningar omfattas av krav på kontroll (tidigare kallat besiktning) ifrån en ackrediterat kontrollorgan. Ibland missar man detta och har enbart avtal för underhåll och service. Se efter om ni har ett kontrollintyg och om det finns en skyltning uppsatt på anordningen som visar att den är kontrollerad. Några exempel på trycksatta anordningar:
- Tryckluftsbehållare med tillhörande tryckluftssystem
- Ång- eller hetvattenpanna
- Kokgrytor
- Har ni skriftligt dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn av trycksatt anordning och dess eventuella säkerhetsutrustning i klass A eller B.
Läs mer om kontroller på Arbetsmiljöverkets hemsida
Kontroll av trycksatta anordningar får endast utföras av kontrollorgan. Swedac är den myndighet man ska vända sig till om man vill veta vilka svenska företag som är ackrediterade för att utföra kontroll av trycksatta anordningar. Se Swedacs hemsida
Läs mer om trycksatta anordningar, regler och sanktionsavgifter på Arbetsmiljöverkets hemsida
Läs mer om andra regler/paragrafer som är förenade med sanktionsavgifter på Arbetsmiljöverkets hemsida
Läs mer om böter, straff, och sanktionsavgifter
Några avgifter är så kallade fasta avgifter. Det framgår av paragraftexten hur mycket som ska betalas och den fasta avgiften är lika för alla.
I de flesta fall är dock sanktionsavgiften differentierad, vilket innebär att stora arbetsgivare får betala mer än små arbetsgivare. Avgiften på sanktionen beräknas då efter antalet sysselsatta i företaget eller organisationen. Både anställda och inhyrda räknas, oavsett om de arbetar heltid eller deltid.
Arbetsgivare med 500 eller fler sysselsatta betalar maximal avgift oavsett hur många som är sysselsatta.
Läs mer i nedan länkar