Bageriprojektet

Livsmedelsföretagen fick under 2015 medel från Skolverket för att skapa högre kvalitet i bageri/konditoriutbildningarna på gymnasiet och i vuxenutbildningen.

– Bagare är ett framtidsyrke och branschen är i stort behov av duktig personal, men upplever att gymnasieeleverna har för dåliga kunskaper med sig från skolan. Och även om många väljer utbildningen och tar sin examen är det bara 7-11 procent som arbetar som bagare, säger Karin Thapper, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Livsmedelsföretagen.

För att på ett systematiskt sätt kunna följa upp lärandet som sker på arbetsplatsen har Livsmedelsföretagen, Sveriges Bagare och Konditorer (SBK) och Livs utvecklat en app som ska underlätta kvalitetssäkringen av praktiken. Tanken är att eleven ska kunna logga sin tid direkt i mobilen och att handledaren på företaget ska kunna godkänna att den studerande tränat de bakverk och de tekniker som angetts. Läraren i skolan ska också kunna följa vad som sker på praktiken och hjälpa både eleven och handledaren om så behövs. Eleverna kommer dessutom att ha möjlighet att lägga in och dela bilder på sina arbeten. I slutet av praktikperioden ska eleverna få en sammanställning av vad de gjort under sin praktiktid som de kan använda när de söker jobb.

– Vi har identifierat vilka tekniker kopplat till olika bakverk som eleverna behöver tränas i för att vara fullt anställningsbara när de ska ut i arbetslivet efter sin gymnasieexamen eller yrkesvux. Vårt arbete har handlat om att synliggöra det lärande som behöver ske i bageriet på ett sätt som både våra bagare och konditorer känner sig hemma med, och som även elever och lärare förstår, säger Karin Thapper.

Projektet hann tyvärr inte slutföras under 2015, utan nu letar Livsmedelsföretagen, SBK och Livs efter nya finansieringsmöjligheter så att appen kan börja användas av elever, handledare och lärare inom bageri och konditori.

App

Ansvarsområde: Kompetensförsörjning och utbildningsfrågor