fbpx
Hoppa till innehåll

Debatten om matpriserna – varför blev den så populistisk?

De politiska utspelen och den mediala debatten kring de ökande matpriserna har präglats av populism, faktaresistens och jakt på syndabockar i stället för att handla om hur det kan bli enklare och billigare att producera livsmedel. Varför blev det så här och hur kan vi få en mer konstruktiv debatt framåt?

29
jun
29 juni 2023
Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, Visby

Tid: 29 juni kl. 13.30-14.30

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, ”S:t Clemens ruin”, Visby

Arrangör: Livsmedelsföretagen

Beskrivning av seminariet

Sedan 2021 har den svenska livsmedelskedjan drabbats av den mest extrema kostnadskrisen i modern tid, driven av externa faktorer utanför branschens kontroll. Trots upprepade varningar från branschen var det länge tyst från politiskt håll. När matpriserna började öka tydligt sommaren 2022 blev det annat ljud i skällan. Ledande politiker och opinionsbildare krävde prisregleringar och priskommissioner, kallade upp dagligvaruhandeln på samtal och uppmanade till lågprisjakt och ”press” på producentledet. I stället för att lyssna på företagens förslag på åtgärder och ta åt sig fakta spred politikerna felaktigheter och misstänkliggjorde stora delar av branschen. Reaktionerna på Lena Anderssons SvD-krönika ”Hungrar barnen är det föräldrarnas fel” gjorde om möjligt debatten ännu mer förvirrad. Men varför blev debatten så skev? Hur resonerar politikerna när de gör sina utspel? Och hur kan vi få mer konstruktiva och faktabaserade diskussioner i framtiden?

Medverkande

  • Patrik Kronqvist, tf politisk redaktör, Expressen
  • Stefan Stern, Senior Advisor till bl a Nordstjernan och Wallenberg Foundations AB, tidigare statssekreterare och bitr. partisekreterare (S)
  • Jörgen Huitfeldt, Chefredaktör, Kvartal
  • Carl Eckerdal, Chefekonom, Livsmedelsföretagen
  • Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel
  • Moderator: Daniel Emilson, Press- och mediechef, Livsmedelsföretagen

Länk till intresseanmälan

Länk till seminariet i Almedalens officiella program

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60

Daniel är presschef på Livsmedelsföretagen. Förutom att vara huvudsaklig kontaktperson gentemot media så ansvarar Daniel även för ett flertal av Livsmedelsföretagens externa kommunikationskanaler. Han arbetar löpande med krishantering, rådgivning till medlemsföretag, budskapsformulering och skribentuppdrag samt externa aktiviteter som t ex Matdagen och Almedalen. Daniel har arbetat med kommunikation sedan 2007 och dessförinnan jobbade han i fyra år på Utrikesdepartementet. Daniel har en pol. mag. med statsvetenskaplig inriktning.

Mer i kalendern