Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Hemkunskap på ett nytt sätt

I Feeder tar vi upp små och stora frågor om mat och dryck. Med hjälp av experter och kloka gäster rätar vi ut vanliga frågetecken, slår hål på seglivade myter och undersöker matens roll i hemmet och samhället.

Vego – så funkar det

Avsnitt 16 Allt fler unga väljer bort kött. Men vad innebär det här näringsmässigt? Måste man äta några tillskott? Kan man träna hårt och bygga muskler som vegetarian? Och hur lagar man egentligen riktigt god vegomat?
Vego – så funkar det

Ätstörningar – vem drabbas och var finns det hjälp?

Avsnitt 15 Mat är ofta en stor glädje i livet. Men för en del kan maten också vara den största fienden. Varför drabbas så många av ätstörningar? Vad finns det för hjälp? Och hur kan vi förebygga att fler blir sjuka?
Ätstörningar – vem drabbas och var finns det hjälp?

Lagar om livsmedel – behövs de?

Avsnitt 14 Varför finns det så mycket lagar och regler kring livsmedel? Vem är det som stiftar lagarna? Och hur påverkar de hur och vad vi äter?
Lagar om livsmedel – behövs de?

Alkohol – om grupptryck och att säga nej

Avsnitt 13 Alkoholdrickandet bland ungdomar har minskat de senaste åren. Men vad händer i oss när vi dricker alkohol? Och hur hanterar man grupptryck och lär sig säga nej?
Alkohol – om grupptryck och att säga nej

E-nummer och tillsatser – vad gör de i maten?

Avsnitt 12 Vad menas egentligen med e-nummer? Vad är en tillsats? Och är det bättre och mer hälsosamt med så korta innehållsförteckningar som möjligt?
E-nummer och tillsatser – vad gör de i maten?

Matsvinn – så räddar vi maten

Avsnitt 11 Varje år slänger vi ungefär 37 kg ätbar mat per person i Sverige. Det här är riktigt dåligt för klimatet. Men varför svinnar vi så mycket? Och vad kan vi göra för att svinna mindre?
Matsvinn – så räddar vi maten

Att skippa gluten och laktos – livsstilstrend eller livsviktigt?

Avsnitt 10 Allt fler väljer bort olika ämnen ur sin kost, speciellt gluten och laktos, och ”fritt från”-produkter blir allt mer populära. Men har vi blivit mer känsliga för de här ämnena? Och finns det några risker med att ta bort dem ur vår kost?
Att skippa gluten och laktos – livsstilstrend eller livsviktigt?

Skolmat – hur påverkar maten vår prestation?

Avsnitt 9 Antingen älskar eller hatar vi den – maten i skolan. Men vad händer om vi hoppar över skollunchen? Presterar vi per automatik sämre då? Och vad är det för mekanismer som gör att många av oss har negativa känslor kring just skolmat?
Skolmat – hur påverkar maten vår prestation?

Matpriser – är den dyraste maten alltid bäst?

Avsnitt 8 Många upplever att en stor del av vår ekonomi går till mat och dryck. Så hur ska vi egentligen tänka när vi handlar mat? Hur gör vi om vi vill äta ekonomiskt? Är det stor skillnad mellan premium- och lågprisprodukter? Och är billigare mat automatiskt sämre?
Matpriser – är den dyraste maten alltid bäst?

Hemlagat vs fabriksproducerat – var maten bättre förr?

Avsnitt 7 Hungrig? Ja då är det bara att knalla iväg till närmsta matbutik och välja mellan hundratals olika produkter. Men vad hade vi behövt göra för att bli mätta för 150 år sedan? Hur har vårt sätt att producera mat förändrats? Och var maten bättre förr?
Hemlagat vs fabriksproducerat – var maten bättre förr?