Senaste nytt
Regeringen har gett 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att stärka sin beredskap och säkerställa en kultur av handlingskraft och proaktivitet. Det meddelade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på torsdagen. Ett steg i rätt riktning, enligt Patrik Strömer, ansvarig för totalförsvar på Livsmedelsföretagen.
Efterlängtade förslag i miljötillståndsutredningen
Den 21 januari presenterades Miljötillståndsutredningens betänkande med genomgripande förslag för att förenkla miljöprövningsprocessen. Bland annat ska lantbruk och livsmedelsproduktion inte längre klassificeras som miljöfarlig verksamhet. Livsmedelsföretagen välkomnar utredningens förslag.
40 miljoner till småskaliga producenter
Jordbruksverket lägger 40 miljoner kronor i stöd till projekt som bidrar till ökad förädling i småskaliga livsmedelsföretag med upp till 49 anställda. Företag, organisationer, föreningar, kommuner, regioner och myndigheter kan söka stödet fram till den 1 april 2025.
Få som söker unik livsmedelsutbildning trots lysande karriärutsikter
LTH erbjuder som enda lärosäte i Sverige en kandidatutbildning i livsmedelsteknik. Karriärutsikterna efter examen är lysande och behovet av livsmedelstekniker är stort, men efter pandemin har antalet sökande minskat. LTH vill vända den negativa trenden genom att göra det lättare att komma in. Antagningen öppnar den 17 mars!
Livsmedelsföretagen i media
Branschen lamslagen – hälften tvingas dra ned på anställda: ”En skärseld”
Kostnaderna fortsätter att öka för de svenska livsmedelsföretagen. Nu väntas nära häften dra ned på personal för att klara pressen. ”Vi har aldrig varit med om en liknande situation”, säger Magnus Nilsson, vd på den norrländska matproducenten Nyhléns Hugosons, till TN.
Sluta svartmåla våra matföretag, politiker
Under vintern och våren har vi sett hur partiledare och ministrar misstänkliggör och svartmålar livsmedelsbranschen. Under allt detta lurar en illa dold beskyllning – att branschen ”passar på” att höja priserna och att företagen ”skor sig” på krisen. Det stämmer givetvis inte, skriver Björn Hellman från Livsmedelsföretagen.
Debatt: Höga matpriser är inte producenternas fel
I stället för att sprida villfarelser och slåss om tillfälliga opinionspoäng borde politikerna lägga förslag som hjälper företagen och stärker Sveriges försörjningsförmåga, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal vid Livsmedelsföretagen på DI Debatt.
Debatt: Populistiskt myggsilande stärker inte Sveriges försörjningsförmåga
Inflationen stiger och allt blir dyrare, inklusive livsmedel. Det är djupt oansvarigt att svenska politiker jagar syndabockar och sprider vilseledande information istället för att genomföra åtgärder som gör det billigare att producera mat i Sverige, skriver företrädare för Livsmedelsföretagen.
Livsmedelsföretagen om matprismötet: ”Ett väldigt olustigt scenario”
Finansministern skärper tonen mot Ica, Axfood och Coop för att dämpa matinflationen, något som skapar oro i resten av kedjan. – Det är synd att politikerna lägger så mycket tid och kraft på att jaga syndabockar i stället för att göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, säger Björn Hellman, vd för …
Pressrum
I vårt pressrum hittar du alla våra pressmeddelanden och vårt mediearkiv med bilder, video och dokument.
Presskontakt
Daniel är presschef på Livsmedelsföretagen. Förutom att vara huvudsaklig kontaktperson gentemot media så ansvarar Daniel även för ett flertal av Livsmedelsföretagens externa kommunikationskanaler. Han arbetar löpande med krishantering, rådgivning till medlemsföretag, budskapsformulering och skribentuppdrag samt externa aktiviteter som t ex Matdagen och Almedalen. Daniel har arbetat med kommunikation sedan 2007 och dessförinnan jobbade han i fyra år på Utrikesdepartementet. Daniel har en pol. mag. med statsvetenskaplig inriktning.
Snabba fakta om livsmedelsindustrin
- Sveriges tredje största industrigren
- Omsätter 200 miljarder kr om året
- Sysselsätter 55 000 personer i hela landet
- Exporterar för 65 miljarder kr om året
- Livsmedelsföretagens 800 medlemsföretag producerar den största delen av all svensk mat och dryck