Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Nyhetsrum

Pressmeddelanden, undersökningar, webbinarier, podcasten Feeder och webbserien Halloj kylskåpet – i nyhetsrummet hittar du både senaste nytt och många av våra egna produktioner.

Senaste nytt

Avtal 2023: Livsmedelsföretagen välkomnar inflationsutspel från IF-Metall

IF-Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla säger till Tidningen Näringslivet att den höga inflationen inte ska leda till kompensation genom höga löneökningar i den kommande avtalsrörelsen. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk välkomnar utspelet.

Krisberedskapsveckan har livsmedel som tema

Krisberedskapsveckan genomförs i år 26 september till 2 oktober. Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, förklarar vad du som livsmedelsproducent kan göra för att bli bättre förberedd på kommande kriser.
Visa fler

Livsmedelsföretagen i media

Ekot: Nödrop från matproducenterna – ”Politikerna måste upp ur skyttegravarna”

Branchorganisationen Livsmedelsföretagen gick idag ut med annonser i de stora dagstidningarna där de bad om hjälp för att klara de stigande elpriserna. Företag har fått elräkningar som är fem till tio gånger högre än förra året och några företag har gått i konkurs. ”Jag vill se att politikerna sätter sig och kommer överens om hur …

Aftonbladet: Energikrisen skickar 300 000 ton sockerbetor till Danmark

Sockergiganten Nordzucker har tagit ett beslut om att flytta delar av årets skörd från Skåne till Danmark. Orsaken är det rådande energiläget. – Vi kan inte riskera att 300 000 ton betor bli kvar i fältet, säger Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerfabriken i Örtofta.

Ekot: Ökande kostnader för matproducenter – ”Kommer fortsätta öka explosivt”

Livsmedelsbranschen varnar för fortsatt kraftigt ökande kostnader. Under andra kvartalet nådde hastigheten i producenternas kostnadsökningar för råvara maxvärdet i det index som branschorganisationen använder sig av. ”Livsmedelsproducenterna rapporter om den snabbaste lönsamhetsminskningen som vi har uppmätt”, säger chefsekonom Carl Eckerdal.

Aftonbladet Debatt: Maten är dyr – men måste bli ännu dyrare

Under våren har priserna på livsmedel gått upp kraftigt. I maj ökade priserna med 8,8 procent jämfört med 2021. Tyvärr är detta bara början och priserna måste öka ännu mer, annars riskerar vi en omfattande utslagning av svenska livsmedelsproducenter, skriver Livsmedelsföretagen.

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matdistributörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.
Visa fler

Pressrum

I vårt pressrum hittar du alla våra pressmeddelanden och vårt mediearkiv med bilder, video och dokument.

Presskontakt

Daniel Emilson

Press- och mediechef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60

Daniel är press- och mediechef på Livsmedelsföretagen. Förutom att vara huvudsaklig kontaktperson gentemot media så ansvarar Daniel även för ett flertal av Livsmedelsföretagens externa kommunikationskanaler. Han arbetar löpande med krishantering, rådgivning till medlemsföretag, budskapsformulering och skribentuppdrag samt externa aktiviteter som t ex Matdagen och Almedalen. Daniel har arbetat med kommunikation sedan 2007 och dessförinnan jobbade han i fyra år på Utrikesdepartementet. Daniel har en pol. mag. med statsvetenskaplig inriktning.

Snabba fakta om livsmedels­industrin

  • Sveriges tredje största industrigren
  • Omsätter 200 miljarder kr om året
  • Sysselsätter 55 000 personer i hela landet
  • Exporterar för 65 miljarder kr om året
  • Livsmedelsföretagens 800 medlemsföretag producerar den största delen av all svensk mat och dryck
Hemkunskap på ett nytt sätt

Hemkunskapspodden Feeder

Feeder är ett läromedel i poddformat. Syftet med podden är att sprida kunskap om mat och dryck och stimulera till spännande samtal. Lättillgängligt och utifrån läroplan.