fbpx
Hoppa till innehåll

Nyhetsrum

Pressmeddelanden, undersökningar, webbinarier, podcasten Feeder och webbserien Halloj kylskåpet – i nyhetsrummet hittar du både senaste nytt och många av våra egna produktioner.

Senaste nytt

Muharrem Demirok (C) besökte Sevan Hummus Factory: ”Livsmedelsindustrin är ryggraden i Sveriges livsmedelsberedskap”

Fredagen den 22 september besökte Centerpartiets partiledare, Muharrem Demirok, Sevan Hummus Factory i Rosersberg norr om Stockholm. I fokus för besöket var livsmedelsindustrins roll för sysselsättning, integration och krisberedskap. Man diskuterade även de extrema kostnadsökningar som svenska livsmedelsproducenter drabbats av och hur politiken kan göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige.

Livsmedelsföretagens hemkunskapspodd Feeder vinnare i Swedish Learning Awards

Livsmedelsföretagens podcast för hem- och konsumentkunskap vann i kategorin Årets Podd med motiveringen ”en engagerande och utbildande ögonöppnare som tar upp små och stora frågor om mat och dryck”. Podden är ett nytt sorts läromedel för hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9 utvecklat i nära samarbete med lärare och elever.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter i en ny struktur

Fredagen den 15 september 2023 beslutade Arbetsmiljöverket om myndighetens föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur. De nya författningarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Björn Hellman om budgeten: Få glädjeämnen för en hårt pressad livsmedelsindustri

Sedan två år tillbaka kämpar svenska livsmedelsproducenter med extrema kostnadsökningar och kraftigt minskad försäljning och lönsamhet. Tyvärr kommer regeringens höstbudget inte erbjuda några större lättnader för företagen samtidigt som en lågkonjunktur blir alltmer oundviklig, det konstaterar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman. 
Visa fler

Livsmedelsföretagen i media

Sluta svartmåla våra matföretag, politiker

Under vintern och våren har vi sett hur partiledare och ministrar misstänkliggör och svartmålar livsmedelsbranschen. Under allt detta lurar en illa dold beskyllning – att branschen ”passar på” att höja priserna och att företagen ”skor sig” på krisen. Det stämmer givetvis inte, skriver Björn Hellman från Livsmedelsföretagen.

Debatt: Höga matpriser är inte producenternas fel

I stället för att sprida villfarelser och slåss om tillfälliga opinionspoäng borde politikerna lägga förslag som hjälper företagen och stärker Sveriges försörjningsförmåga, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal vid Livsmedelsföretagen på DI Debatt.

Debatt: Populistiskt myggsilande stärker inte Sveriges försörjningsförmåga

Inflationen stiger och allt blir dyrare, inklusive livsmedel. Det är djupt oansvarigt att svenska politiker jagar syndabockar och sprider vilseledande information istället för att genomföra åtgärder som gör det billigare att producera mat i Sverige, skriver företrädare för Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagen om matprismötet: ”Ett väldigt olustigt scenario”

Finansministern skärper tonen mot Ica, Axfood och Coop för att dämpa matinflationen, något som skapar oro i resten av kedjan. – Det är synd att politikerna lägger så mycket tid och kraft på att jaga syndabockar i stället för att göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, säger Björn Hellman, vd för …
Visa fler

Pressrum

I vårt pressrum hittar du alla våra pressmeddelanden och vårt mediearkiv med bilder, video och dokument.

Presskontakt

Daniel Emilson

Press- och mediechef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60

Daniel är press- och mediechef på Livsmedelsföretagen. Förutom att vara huvudsaklig kontaktperson gentemot media så ansvarar Daniel även för ett flertal av Livsmedelsföretagens externa kommunikationskanaler. Han arbetar löpande med krishantering, rådgivning till medlemsföretag, budskapsformulering och skribentuppdrag samt externa aktiviteter som t ex Matdagen och Almedalen. Daniel har arbetat med kommunikation sedan 2007 och dessförinnan jobbade han i fyra år på Utrikesdepartementet. Daniel har en pol. mag. med statsvetenskaplig inriktning.

Snabba fakta om livsmedels­industrin

  • Sveriges tredje största industrigren
  • Omsätter 200 miljarder kr om året
  • Sysselsätter 55 000 personer i hela landet
  • Exporterar för 65 miljarder kr om året
  • Livsmedelsföretagens 800 medlemsföretag producerar den största delen av all svensk mat och dryck
Hemkunskap på ett nytt sätt

Hemkunskapspodden Feeder

Feeder är ett läromedel i poddformat. Syftet med podden är att sprida kunskap om mat och dryck och stimulera till spännande samtal. Lättillgängligt och utifrån läroplan.