fbpx
Hoppa till innehåll

Livsmedelsföretagen i media

Företagen är ”otroligt oroliga” för frånkoppling: Läget är akut

Regeringen bedömer att det finns en reell risk för frånkoppling från elnätet i södra Sverige. Det är någonting livsmedelsföretagen är otroligt oroliga för, säger Björn Hellman, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen. En frånkoppling på bara någon sekund kan få stora konsekvenser för svensk mat och dryck, enligt Hellman: ”Det skulle kan det orsaka fördröjningar på flera …

DN: Strid om marginalerna mellan Ica och leverantörer

Just nu pågår en strid mellan företag som tillverkar mat och Sveriges butikskedjor. Vem ska betala när kostnaderna för råvaror och elpriset rusar? Hur ska butiksjättarna hantera inflationen och behålla sina vinster utan att tappa kunder till lågprisalternativen? Flera leverantörer berättar för DN om leverantörsträffar som retat matproducenterna, efter att Ica velat sätta stopp för …

Expressen: Larmet – priserna för mat kommer att öka ännu mer

Rekordhöga elpriser och en lönsamhet som har störtdykt. Det är verklighet för de svenska livsmedelsproducenterna, som spår ännu högre matpriser i höst och vinter. Deras oro är utbredd: För ännu dyrare el, för bortkoppling från elnätet – och för konsumenternas val. – Jag har ont i magen, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Ekot: Nödrop från matproducenterna – ”Politikerna måste upp ur skyttegravarna”

Branchorganisationen Livsmedelsföretagen gick idag ut med annonser i de stora dagstidningarna där de bad om hjälp för att klara de stigande elpriserna. Företag har fått elräkningar som är fem till tio gånger högre än förra året och några företag har gått i konkurs. ”Jag vill se att politikerna sätter sig och kommer överens om hur …

Aftonbladet: Energikrisen skickar 300 000 ton sockerbetor till Danmark

Sockergiganten Nordzucker har tagit ett beslut om att flytta delar av årets skörd från Skåne till Danmark. Orsaken är det rådande energiläget. – Vi kan inte riskera att 300 000 ton betor bli kvar i fältet, säger Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerfabriken i Örtofta.

Ekot: Ökande kostnader för matproducenter – ”Kommer fortsätta öka explosivt”

Livsmedelsbranschen varnar för fortsatt kraftigt ökande kostnader. Under andra kvartalet nådde hastigheten i producenternas kostnadsökningar för råvara maxvärdet i det index som branschorganisationen använder sig av. ”Livsmedelsproducenterna rapporter om den snabbaste lönsamhetsminskningen som vi har uppmätt”, säger chefsekonom Carl Eckerdal.

Aftonbladet Debatt: Maten är dyr – men måste bli ännu dyrare

Under våren har priserna på livsmedel gått upp kraftigt. I maj ökade priserna med 8,8 procent jämfört med 2021. Tyvärr är detta bara början och priserna måste öka ännu mer, annars riskerar vi en omfattande utslagning av svenska livsmedelsproducenter, skriver Livsmedelsföretagen.

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matdistributörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

SvD Debatt: ”Matkedjor stoppar behövliga prisökningar”

Livsmedelsproducenternas kostnader har ökat explosions­artat, men dagligvaru­handeln och System­bolaget är alltför långsamma med att släppa igenom prishöjningar. Det skriver företrädare för Livsmedelsföretagen.