Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Livsmedelsföretagen i media

Ekot: Nödrop från matproducenterna – ”Politikerna måste upp ur skyttegravarna”

Branchorganisationen Livsmedelsföretagen gick idag ut med annonser i de stora dagstidningarna där de bad om hjälp för att klara de stigande elpriserna. Företag har fått elräkningar som är fem till tio gånger högre än förra året och några företag har gått i konkurs. ”Jag vill se att politikerna sätter sig och kommer överens om hur …

Aftonbladet: Energikrisen skickar 300 000 ton sockerbetor till Danmark

Sockergiganten Nordzucker har tagit ett beslut om att flytta delar av årets skörd från Skåne till Danmark. Orsaken är det rådande energiläget. – Vi kan inte riskera att 300 000 ton betor bli kvar i fältet, säger Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerfabriken i Örtofta.

Ekot: Ökande kostnader för matproducenter – ”Kommer fortsätta öka explosivt”

Livsmedelsbranschen varnar för fortsatt kraftigt ökande kostnader. Under andra kvartalet nådde hastigheten i producenternas kostnadsökningar för råvara maxvärdet i det index som branschorganisationen använder sig av. ”Livsmedelsproducenterna rapporter om den snabbaste lönsamhetsminskningen som vi har uppmätt”, säger chefsekonom Carl Eckerdal.

Aftonbladet Debatt: Maten är dyr – men måste bli ännu dyrare

Under våren har priserna på livsmedel gått upp kraftigt. I maj ökade priserna med 8,8 procent jämfört med 2021. Tyvärr är detta bara början och priserna måste öka ännu mer, annars riskerar vi en omfattande utslagning av svenska livsmedelsproducenter, skriver Livsmedelsföretagen.

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matdistributörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

SvD Debatt: ”Matkedjor stoppar behövliga prisökningar”

Livsmedelsproducenternas kostnader har ökat explosions­artat, men dagligvaru­handeln och System­bolaget är alltför långsamma med att släppa igenom prishöjningar. Det skriver företrädare för Livsmedelsföretagen.

DN: Pågen tvingas höja priserna: ”Det är jättetufft”

Priset på en limpa bröd kommer att stiga ytterligare i höst. De rekordhöga elpriserna i södra Sverige har redan lett till att brödjätten Pågen fått se minskad export till Europa. – Det är jättetufft, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.

P1-Morgon: Matpriserna fortsätter att öka, men vad är det som kostar?

De historiskt höga matpriserna i Sverige försätter att öka. Enligt SCB:s konsumentprisindex var prisökningen på livsmedel och alkoholfria drycker under juli 13,5 procent. Mejeriprodukter, kött och bryggkaffe är bland de varor som ökat allra mest i pris. Hör Ulf Mazur, vd på Matpriskollen och Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Ekot: Pågens vd om ökade elpriserna: “Horribelt”

Svenska livsmedelsproducenter är mycket oroliga inför hösten och vintern när det gäller de skenande elpriser, det uppger branschorganisationen Livsmedelsföretagen. ”Det är helt horribelt att det här kan ske i ett välutvecklat land som Sverige”, säger Anders Carlsson Jerndal, vd på bageriföretaget Pågen. Bageriföretaget Pågens kostnader för energiförsörjningen har femdubblats sedan i höstas och enligt vd:n …