fbpx
Hoppa till innehåll

Livsmedelsföretagen i media

Sluta svartmåla våra matföretag, politiker

Under vintern och våren har vi sett hur partiledare och ministrar misstänkliggör och svartmålar livsmedelsbranschen. Under allt detta lurar en illa dold beskyllning – att branschen ”passar på” att höja priserna och att företagen ”skor sig” på krisen. Det stämmer givetvis inte, skriver Björn Hellman från Livsmedelsföretagen.

Debatt: Höga matpriser är inte producenternas fel

I stället för att sprida villfarelser och slåss om tillfälliga opinionspoäng borde politikerna lägga förslag som hjälper företagen och stärker Sveriges försörjningsförmåga, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal vid Livsmedelsföretagen på DI Debatt.

Debatt: Populistiskt myggsilande stärker inte Sveriges försörjningsförmåga

Inflationen stiger och allt blir dyrare, inklusive livsmedel. Det är djupt oansvarigt att svenska politiker jagar syndabockar och sprider vilseledande information istället för att genomföra åtgärder som gör det billigare att producera mat i Sverige, skriver företrädare för Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagen om matprismötet: ”Ett väldigt olustigt scenario”

Finansministern skärper tonen mot Ica, Axfood och Coop för att dämpa matinflationen, något som skapar oro i resten av kedjan. – Det är synd att politikerna lägger så mycket tid och kraft på att jaga syndabockar i stället för att göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, säger Björn Hellman, vd för …

Är livsmedel inte en nödvändig del av Sveriges totalförsvar, Bohlin?

Genom att inte bjuda in livsmedelsindustrin till Näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap kommer man gå miste om avgörande insikter kring vad som faktiskt krävs för att föda landets befolkning. Det skriver Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, i Altinget.

Riksbanken måste erkänna sitt ansvar för inflationen

Kunskapen om livsmedelsbranschen bland myndighetschefer och ledande politiker är oroväckande låg och Riksbanken måste bli bättre på att förstå den verklighet som näringslivet verkar i, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal vid Livsmedelsföretagen.

Akut brist på styckare och slaktare

Livsmedelsindustrin skriker efter kompetens samtidigt som utbildningar läggs ned. Karin Thapper, ansvarig för kompetensförsörjning på Livsmedelsföretagen, hoppas att kompetensfrågan lyfts i regeringens nya livsmedelsstrategi.

Jakt på lågpris pressar matproducenter allt hårdare

Kundernas jakt på lågpris i mataffären slår hårt mot redan pressade livsmedelsproducenter, som får allt svårare att få gehör från dagligvarujättarna för behovet av prisökningar. Samtidigt får livsmedelskedjornas egna märkesvaror allt större utrymme, vilket ytterligare pressar producenterna.

”Värsta häxbrygden som kokats ihop”

De skenande matpriserna beror på en alldeles särskilt olycklig kombination av orsaker, enligt Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal. – Det är den värsta häxbrygden som kokats ihop, säger han.

Fel av Riksbanken att skylla på livsmedelskedjan

Att skylla den höga inflationen på livsmedelskedjan, på det vis som Riksbanken gjort, är rent felaktigt. Särskilt i en situation som de själva varit med och skapat. Menar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.