fbpx
Hoppa till innehåll

Seminarium om processade livsmedel

Kunskapsportalen Nutritionsfakta bjuder in till seminarium om processade livsmedel den 25 maj kl 13-16 vid Örebro universitet. Seminariet sker i samband med lansering av den vetenskapliga rapporten ”Processade livsmedel”. Nu är anmälan öppen!

25
maj
25 maj 2023
Örebro universitet

Vid seminariet den 25 maj presenteras svaren på en rad frågeställningar kring processade livsmedel av de forskare som författat rapporten.

Datum: torsdagen den 25 maj

Tid: kl 13-16

Plats: hörsal P2, Prismahuset, Örebro universitet (hitta hit)

Anmälan: Anmäl dig här senast den 17 maj

Program

  • Inledning
  • Varför processar man livsmedel? Andreas Håkansson, Livsmedelsteknik, Lunds universitet
  • Hur påverkar processning livsmedels näringsinnehåll och biotillgänglighet? Inger-Cecilia Mayer Labba, Livsmedelsvetenskap och nutrition, Chalmers
  • Klassificeringssystem med syfte att mäta grad av processning. Cecilia Nälsén, Nutritionsfakta, Örebro universitet
  • Vilka samband finns mellan klassificeringssystemen och hälsoeffekter? Yan Borné, Nutritionsepidemiologi, Lunds universitet

Efterföljande paneldiskussion med:

  • Susanne Bryngelsson, Hållbar nutrition, RISE
  • Ulrika Ericson, Nutritionsepidemiologi, Lunds universitet
  • Filippa Juul, Global Public Health, New York University

Under eftermiddagen bjuds det på fika.

Anmälan

Anmäl dig via den här länken senast den 17 maj.

Kontaktperson

Cecilia Nälsén, cecilia.nalsen@oru.se

Elisabet Rytter

Forsknings- och nutritionsansvarig

Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.

Mer i kalendern