Slutseminarium : Hur minskar vi saltet i ärtbaserade produkter?
Projektet har studerat frågor relaterade till den höga salthalt som ofta finns i växtbaserade livsmedel. Efter två års forskning har projektet nått sitt slut, och resultaten presenteras i ett digitalt seminarium den 11 november kl 13-15.
Projektets mål var att bidra med positiva effekter för miljö, folkhälsa och samhällsekonomi genom:
- Lägre klimatpåverkan genom ökad konsumtion av välsmakande och hållbara livsmedel baserade på växtproteiner.
- Förbättrad folkhälsa genom ett minskat intag av både salt och substanser som hämmar upptaget av viktiga mineraler.
- Förstärkning av det svenska livsmedelssystemet och dess försörjningsberedskap genom inhemsk odling och produktion av växtproteiner.
På seminariet kommer vi att lära oss hur man kan sänka salthalten i växtbaserade livsmedel genom att optimera produktionsprocessen, och om dess effekter på sensoriska egenskaper, konsumentpreferenser, näringskvalitet och miljö. Resultaten kommer även att diskuteras från industrins perspektiv.
Vi välkomnar deltagare från akademi, industri och offentlig verksamhet att ta del av projektets resultat och att lära sig mer om möjligheterna till saltreduktion i växtbaserade livsmedel.
Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.