Alla älskar den nordiska dieten

Den senaste månaden har medier över hela Världen uppmärksammat ”The Viking diet” (den nordiska dieten). New York magazine ställer frågan om detta inte är årets supertrend, amerikanska Vogue tipsar om dieten på sitt omslag och The Sydney Morning Herald skriver att den nordiska dieten tagit över kronan från medelhavskosten.

Men vad innebär egentligen den nordiska dieten?

Konsthållningen, som faktiskt lanserades redan för 10 år sedan, är egentligen en kombination av medelhavskosten och stenålderskosten: Grundingredienserna är bär och frukt som växer i Norden, fet fisk, skaldjur, fågel och kött (gärna viltkött) tillsammans med rotgrönsaker, svampar, nötter och mycket fullkorn. Istället för den välanvända olivoljan, så används rapsolja som tillverkas i de nordiska länderna, som matfett.

Kosten är inte bara aptitretande och miljömässigt hållbar, utan har enligt flera forskare också stora hälsovinster. I en dansk studie, där en grupp fick äta vanlig husmanskost och en annan den nordiska, visade det sig efter ett halvår att gruppen som ätit den nordiska kosten hade tappat mest i vikt och sänkt risken för hjärt- och kärlsjukdomar.