Insektsbaserade livsmedel – framtidens proteinkälla eller bara en fluga?

Livsmedel gjorda på insekter har potential att bli en av framtidens viktigaste proteinkällor. Men Livsmedelsverkets strikta tolkning av en EU-lag stoppar svenska företag och nu riskerar en hel bransch att slås ut. Läs 13 branschrepresentanters debattartikel i DN och lyssna på Feeders intervju med grundarna av Hakuna Mat och Tebrito.  

Foto: Hakuna Mat

Livsmedel baserade på insekter ses av många – inklusive FN:s jordbruksorgan FAO – som en av framtidens viktigaste nya proteinkällor. Svenska företag som jobbar med insekter som livsmedel hindras av att Livsmedelsverket gör en väldigt strikt tolkning av EU-lagen ”Novel Food Act”.

Debattartikel i DN

På DN Debatt (23/9) skriver 13 branschföreträdare och Livsmedelsföretagens vd Anders Canemyr att våra myndigheter måste låta svenska företag konkurrera på lika villkor med sina europeiska konkurrenter. Annars riskerar en hel bransch med en enorm framtidspotential att slås ut.

Här kan du läsa debattartikeln i DN.

Feeder möter Hakuna Mat och Tebrito

I ett nyinspelat avsnitt av vår podcast Feeder intervjuar vi Ellen Gellerbrant och Nils Österström, grundarna av Hakuna Mat och Tebrito. Ellen och Nils pratar om varför de började arbeta med insekter som livsmedel och vilka byråkratiska problem de möter som entreprenörer inom en för svenskarna väldigt ny bransch. De tipsar även om vilka insekter som är nyttigast och godast!

Här kan du lyssna på Feeder.