Den nakna sanningen om Sveriges största livsmedelsexportör

Tidigare i veckan lanserade Absolut Vodka en reklamfilm där ett 30-tal medarbetare på Absolut Vodka medverkar. Inte så uppseendeväckande kanske, om det inte vore för att medarbetarna är spritt språngande nakna (förutom några strategiskt placerade pixlar).

Stillbild från reklamfilmen ”Nothing to hide”

Filmen är en del av en global kampanj med rubriken ”Absolut: The vodka with nothing to hide”. Vi blev såklart nyfikna så vi hörde av oss till Paula Eriksson, kommunikationschef på The Absolut Company.

Hej Paula! Vad handlar ”Nothing to hide”-kampanjen om?

Konsumenter blir alltmer intresserade av hur de produkter de köper tillverkas. Och vi tycker att de har rätt att veta, det är en fråga om transparens. Med den här filmen hoppas vi att fler stora varumärken vill öppna upp och visa hur tillverkningen går till.

Paula Eriksson på The Absolut Company

Hur kom ni på idén att göra en film med nakna anställda?

Vi har inget att dölja i vår tillverkning, vi är stolta över vad vi gör och kan vara helt transparenta.  Ur det föddes idén att vi bokstavligen inte har någonting att dölja, inte ens vi som arbetar här.

Var det svårt att få kollegorna att ställa upp? Och blev du själv tillfrågad?

Många blev väldigt entusiastiska som man kan se! Allt är helt frivilligt, ingen har till exempel fått extra betalt för att ställa upp. Det här gör man bara om man är stolt över sin arbetsplats. Det finns en stolthet över hur vi tillverkar vodka i Åhus, i alla led, från frön i jorden till färdig flaska. Jag måste erkänna att jag själv duckade för möjligheten att delta, något jag ångrar nu.

Vilka reaktioner har ni fått på filmen och kampanjen, globalt och i Sverige?

Vi i Sverige har nog en ovanligt avslappnad inställning till nakenhet. Vi har blivit kallade allt från knasbollar till bisarra, men det är överväldigande hur förvånade och förtjusta folk blir – inte minst våra kollegor runt om i världen.

Filmen släpptes bara häromdagen, men senast jag tittade (8 feb, red. anm) så hade den 1,2 miljoner views och ännu fler impressions. Fler än 30 marknader har hittills sagt att de vill använda kampanjen, så det lär bli mer. Och det är roligt att internationell press såsom Bloomberg och Financial Times har uppmärksammat kampanjen.

Vad kan vi vänta oss framöver av kampanjen? Hur kommer ni arbeta vidare med budskapet?

Det här är ett försök att berätta om vår kvalitet, utan att för den skull bli tråkig. Och det är ett nytt kapitel att lyfta fram hållbarhetsaspekterna, och det tänker vi fortsätta med i vår löpande kommunikation.