Diplomatlådor, Ukraina-insikter och triss i statssekreterare – så var Matdagen 2025

Livsmedelsstrategi 2.0, Livsmedelsföretagens beredskapsrapport, Ukrainas ambassadör, Årets Livsmedelsexportör, Carl Jan Granquist, Bagarlandslaget och Cajsa Warg-priset. Matdagen 2025 hade allt och lite till. Här sammanfattar vi dagen med bilder och en kort video.

De 300 åhörarna på en (som vanligt) fullsatt Matdagen fick lyssna på experter och beslutsfattare i form av statssekreterare Daniel Liljeberg, Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk, beredskapschefen Eero Alaluusua från Finnish Food and Drink Industries’ Federation, forskaren Camilla Eriksson från FOI, statssekreterare Johan Berggren, Per Arfvidsson från Lantmännen, stjärnkrögaren Paul Svensson, gastronomilegenden Carl-Jan Granqvist och statssekreterare Håkan Jevrell.

Sofie Eliasson Morsink, Livsmedelsföretagens ordförande, hälsade välkommen.
Dagens moderator Daniel Emilson, presschef på Livsmedelsföretagen, hade klätt upp sig dagen till ära.
Daniel Liljeberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren, presenterade den uppdaterade livsmedelsstrategin och frågades ut av moderator Daniel Emilson.

Här hittar du regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi.

Daniel Liljeberg fick äran att inviga ”DiploMATlådan” som Livsmedelsföretagen vill skicka ut till samtliga svenska ambassader. Daniel la ner ett klassiskt paket svensktillverkad O’boy.
Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman presenterade Livsmedelsföretagens nya beredskapsrapport ”Recept för resiliens”.

Här hittar du rapporten ”Recept för resiliens”.

Björn Hellmans presentation följdes av ett panelsamtal om livsmedelsberedskap och försörjningsförmåga med Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk, Eero Alaluusua, beredskapschef vid Finlands livsmedelsindustri, Camilla Eriksson, forskare vid FOI och ansvarig för Food Defence Research Centre, och Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen.
Camilla Eriksson, forskare vid FOI, berättade om den viktiga forskningen som bedrivs på nybildade Food Defence Research Centre. Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen, berättade bland annat om Lantmännens verksamhet i Ukraina och vad Lantmännen gör för att öka sin beredskap.
Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk berättade om vikten av Sveriges och EU:s stöd till Ukraina. Eero Alaluusua, beredskapschef vid Finlands livsmedelsindustri, välkomnade Sveriges ökade intresse för beredskaps- och försvarsfrågor.
Johan Berggren, statssekreterare hos ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, berättade om regeringens satsningar på krisberedskap och civilförsvar.
Som sitt bidrag till DiploMATlådan valde Johan Berggren svenska köttbullar från Scan.
Bagarlandslaget, inspirerade av Paul Svenssons bok Frukt & Bär A-Ö, bjöd på en fantastisk fika och en välbehövlig paus för åhörarna.
Efter pausen fanns det knappt en smula kvar av Bagarlandslagets fika.
Den oefterhärmlige gastronomilegenden Carl Jan Granquist pratade om gastronomins betydelse för svensk livsmedelsproduktion och varför det är viktigt att gastronomi är ett av tre fokusområden i den uppdaterade strategin.
Ett av Carl Jans bidrag till DiploMATlådan var en flaska av den svenska premiumvodkan Elyx.
Elin Ingves Pyk, ordförande i Cajsa Warg-prisets finaljury och Johanna Westman, mat- och TV-profil tillika ny jurymedlem, berättade om juryns arbete och presenterade en spännande nyhet: en åttonde plats i finaljuryn öppnas nu upp för allmänheten. Alla får söka!

Här kan du läsa mer om Cajsa Warg-priset.

Håkan Jevrell, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, berättade om den nya svenska (mat)exportstrategin.
Inför samtalet om vikten av handel och export med Håkan Jevrell passade moderatorn på och bytte om.
Håkan Jevrells bidrag till DiploMATlådan var ett paket mellanrost.
BUBS blev Årets Livsmedelsexportör 2025. Patrick Axzell, vd för Orkla Snacks Sverige som köpte BUBS 2023, tog emot priset inklusive ett fint diplom.

Här kan du läsa mer om Årets Livsmedelsexportör.

BUBS och Patrick Axzell fick även ta emot en videohyllning från utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Malin Söderström, som driver Moderna Museets restaurang, presenterade den fantastiska middagsmenyn. Robin Karlsson, medgrundare och delägare på Mathantverkarna, berättade om företagets prisbelönta fläskkarré som det bjöds på som tilltugg innan middagen.
Moderatorn visar upp den slutliga DiploMATlådan!
Ett underbart utbud av svenska charkprodukter, organiserat av Kött- och Charkuteriföretagen, serverades som tilltugg innan middagen.
Vi ses 2026!

För mer information

Jimmy Sandell

Kommunikations- och näringspolitisk chef
Skicka e-post till Jimmy
08-762 65 02, 073-355 06 07