Exklusiv medlemsrabatt till ”Mat: myter, njutning och hälsa” den 5 mars

”Hur kan något som ska vara enkelt ha blivit så svårt?” Det är temat för en spännande helkväll om mat och hälsa den 5 mars på Scalateatern i Stockholm. Medverkar gör bla livsmedelsforskaren Andreas Håkansson, biokemisten Maria Ahlsén och molekylärbiolog Jessica Norrbom. Medlemmar i Livsmedelsföretagen får 100 kr rabatt på biljettpriset!

Ordinarie biljettpris är 350 kr men för medlemmar i Livsmedelsföretagen kostar det bara 250 kr. För att ta del av rabatten klickar du på länken här nedanför, därefter klickar du på den gröna knappen ”Tickets” och innan betalning klickar du på texten ”Enter Promotional Code”. Där anger du koden ”LI”. Här är länken:

https://www.eventbrite.com/e/mat-myter-njutning-och-halsa-tickets-54911592050

Mat: myter, njutning och hälsa

Så här beskriver arrangören Fri Tanke evenemanget:

Mat är bränsle. Men det är också en källa till njutning. Mat är inte okomplicerat; hunger, skuld och lycka är tätt sammanknutna i ett samhälle som bara kan beskrivas som ätstört. Om vi vill leva hälsosamt är det inte lätt att navigera bland dieter och till synes goda råd. Vad stämmer egentligen?

Vi har samlat två hälsoexperter, en livsmedelsforskare och en professionell livsnjutare för att lära oss mer om matmyter, njutning och sunda vanor.

Vad är egentligen nyttigt, vad är onödigt och vad är rent av farligt bland populära hälsoråd? Och vad säger vetenskapen om hur vi kan leva friskt? Till vår hjälp för att navigera bland hälsomyter har vi Maria Ahlsén, som är biokemist och kostrådgivare, och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och personlig tränare. Båda har doktorerat i fysiologi. Tillsammans har de skrivit Frisk utan flum: En vetenskaplig väg till bättre hälsa.

Är naturligt alltid bäst? Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, återupprättar industrimatens dåliga rykte. Det är värderingar snarare än fakta som ligger till grund för skepsisen mot halv- och helfabrikaten. Han är aktuell med Mat, myter & maskiner, och den 5 februari pratade han om sin nya bok i P1 Morgon.

Vad är skillnaden mellan ”kost” och ”mat”? Och hur ska vi förhålla oss till en kultur som å ena sidan uppmanar oss att njuta och å andra sidan att späka oss själva? Malin Haawind är etnolog, aktuell med boken Ät din jävel, och vill avdramatisera vår ångestfyllda relation till maten och måltiden.

Kvällen ramas in av Lindy & Bon Bon Band som kastar in er i en dramatisk kabaret-värld av fest, tragik, glädje och glöd. Lindy Larsson, skådespelare och sångare, frontar bandet.

I bandet spelar Mats Lekander, professor i hälsopsykologi. Han kopplar innehållet i musiken vi just hört till kunskap om hur njutning uppstår i hjärnan och varför har vi så svårt att agera långsiktigt.

Datum: 5 mars 2019

Tid: 18:00-20:30.

Plats: Scalateatern, Stockholm

Rabatterad biljett: Klicka på den här länken. Därefter klickar du på den gröna knappen ”Tickets” och innan betalning klickar du på texten ”Enter Promotional Code”. Där anger du koden ”LI”.

Lyssna på Andreas Håkansson i Feeder

Från vänster: Livsmedelsföretagens forsknings- och nutritionsexpert Elisabet Rytter, Feeders programledare Daniel Säfström och Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik och författare.

Sveriges bästa livsmedelspodcast, Feeder, intervjuade Andreas Håkansson i samband med att han släppte sin förra bok ”Det ängsliga matsamhället”. Lyssna på hela intervjun eller läs vår artikel med utdrag ur intervjun.

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60