Fler platser till yrkeshögskola och yrkesvux är bra!

När socialdemokraternas Magdalena Andersson höll pressträff på onsdagen presenterades en satsning på yrkesutbildning. Förslaget innebär att antalet platser till komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan ska öka med 30 000 platser. Livsmedelsföretagen anser att det är ett efterlängtat utspel om vikten av yrkesutbildning för att öka matchningen på arbetsmarknaden.

– Vi hoppas att det kan det sätta fart även på Alliansen, säger Karin Thapper ansvarig för kompetensfrågorna på Livsmedelsföretagen.

Det faktum att många unga idag inte har ett jobb att gå till samtidigt som företagen inte hittar den kompetens de söker kräver åtgärder. Livsmedelsföretagen anser att satsning på gymnasial yrkesutbildning för vuxna (yrkesvux) och yrkeshögskola är viktiga pusselbitar för att fler unga ska kunna få jobb.

– Vi har under de senaste två åren drivit frågan hårt om fler platser till yrkeshögskolan och yrkesvux gentemot alla partier. Att socialdemokraterna nu valt att driva denna fråga i valet är därför positivt. säger Karin Thapper.

– Det är orimligt att unga vuxna som efter gymnasiet kommer på att de vill utbilda sig till ett yrke som bagare eller automationstekniker inte kan göra det. Förslaget att 10 000 platser ska gå till yrkesvux för karriärväxlare och yrkeshögskolan är därför mycket välkommet.

Karin Thapper

Ansvarig kompetensförsörjning
Skicka e-post till Karin
08-762 65 38, 070-377 97 39